Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

26
JULI

Vagnskada – vad är det och behövs försäkring?

Undrar du vad en vagnskada är eller är du orolig för att din bil en dag ska drabbas av en sådan? Med vagnskada räknas plåt- och lackskador samt andra skador på en bils kaross. En vagnskada kan exempelvis uppstå vid en bilkrock eller någon annan typ av trafikolycka. Bilens kaross kan dessutom skadas till följd av skadegörelse eller någon annan yttre olyckshändelse.

En vagnskada på bil kan bli en dyr historia. Köper du en ny bil av en svensk generalagent ingår nästan alltid en vagnskadegaranti. Detta innebär att din bil är helförsäkrad och behöver därför ingen ytterligare vagnskadeförsäkring. Efter tre år går dock garantin ut och det kan vara en god idé att teckna en försäkring. Detta för att du inte ska hamna i en situation där du inte har möjlighet att reparera din bils vagnskada. Svensk Försäkring har visat att antal anmälda skador ökar stadigt för motorfordon.

Vad är skillnaden mellan vagnskadeförsäk ing och vagnskadegaranti?

Vagnskadeförsäkringen och vagnskadegarantin innehåller i stort sett samma skydd mot vagnskador på din bil. Båda täcker plåt- och lackskador som du själv är vållande till. Det som skiljer dem åt är att generalagenten står för vagnskadegarantin när du köper en ny bil, medan vagnskadeförsäkringen är något du själv måste betala för och teckna hos ditt försäkringsbolag.

När du har en vagnskadegaranti behöver du enbart ha en halvförsäkring för att sedan lägga till en vagnskadeförsäkring när garantin går ut efter tre år.

Hur fungerar en vagnskadeförsäkring för bil?

Med en vagnskadeförsäkring har du ett brett skydd som ersätter plåt- och lackskador på bilens kaross. Försäkringen täcker skador som uppstått vid händelser likt en bilkrock, skadegörelse eller yttre olyckshändelser. Kom ihåg att du om du tecknar en vagnskadeförsäkring till din halvförsäkring får en helförsäkrad bil. Med en helförsäkring kan du luta dig tillbaka med vetskapen om att din bil har ett brett skydd som hjälper dig med allt från reparation till vägassistans om bärgning skulle behövas. 

Obs! Vagnskadeförsäkring gäller inte vid konstruktionsfel eller skador som uppstått till följd av rost. Den gäller inte heller om olyckan orsakats av någon annan. Då är det istället den andres trafikförsäkring som ska täcka din bils skador. 

Vad kostar en vagnförsäkring? 

Priset för en vagnförsäkring kan variera och påverkas av faktorer likt modell, ålder och miltal. Din egen ålder och var i landet du bor spelar också roll. Som med nästan alla försäkringar finns en självrisk. Övriga kostnader täcks av försäkringen.

Behöver jag en vagnskadeförsäkring?

Om du behöver en vagnskadeförsäkring eller inte beror främst på vilken typ av bil du har och vilket skydd du anse att du behöver. För det mesta rekommenderas en vagnskadeförsäkring om du äger en bil som är mellan tre till tolv år gammal. En vagnskadeförsäkring kan också vara bra att ha om du har en nyare bil utan vagnskadegaranti. Även en äldre bil kan dra nytta av en vagnskadeförsäkring, även om en halvförsäkring ofta är tillräcklig. I slutändan är det dock värdet på din bil som avgör om du är i behov av en försäkring eller inte. 

För att komma fram till om det är värt att försäkra bilen med en vagnskadeförsäkring kan du ställa försäkringen inklusive självrisken mot vad bilen faktiskt är värd. Om du har en bil som är värd 20 000 kr kanske det inte är värt att betala 5 000 kr för en försäkring varje år med en självrisk på 5 000 kr. Om en försäkring är av värde eller inte är det såklart enbart du som kan avgöra. 

Vagnskada på bil vid försäljning 

Har din bil en befintlig vagnskada kommer detta minska värdet vid en försäljning. Skador, slitage och tidigare olyckor är alla faktorer som sänker värdet på din bil. Om du vill sälja din bil till ett så högt pris som möjligt kan det vara en god idé att reparera en befintlig vagnskada innan värdering. 

Ska du sälja din bil privat kan en vagnskada göra det svårare att få bilen såld. Däremot är en vagnskada för det mesta inte en anledning till att skrota bilen. Det finns bilhandlare, likt Hejdåbil, som köper din bil oavsett skick. Kom ihåg att du hos oss även kan få en kostnadsfri värdering inom tio minuter. 

Låt Hejdåbil värdera och sälja din bil 

Har din bil fått en vagnskada? Oroa dig inte, vi på Hejdåbil tar emot din bil oavsett skick. Vi köper allt från gamladefekta och avställda bilar samt fordon som inte startar av någon okänd anledning. Skicka in en gratis förfrågan om värdering eller ring oss redan idag och få ett prisförslag inom tio minuter. Med vår tjänst blir du av med din bil direkt och du får betalt på plats. Du behöver inte ens oroa dig över registrering och ägarbyte – det ordnar vi. 

Categories

Recent Posts

Vagnskada – vad är det och behövs försäkring?
Skrota bil – hur fungerar det?