fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
En kvinna bockar av på en checklista som hjälper inför att sälja sin bil.

Checklista när du ska sälja bilen privat eller till bilhandlare

Att sälja sin bil är ett stort beslut som kräver en del förberedelser och eftertanke. Du behöver bland annat bestämma om du vill sälja din bil privat eller till en bilhandlare. Vid en första anblick kan det ibland vara knepigt att få en bra förståelse för vilket alternativ som passar dig bäst. I den här texten kommer vi därför att ge dig en överblick över för- och nackdelar med båda alternativen, samt en checklista på vad du behöver tänka på när du ska sälja din bil — oavsett om du säljer din bil privat eller till en bilhandlare.

Vad är bäst — att sälja bilen privat eller till en bilhandlare?

Du som funderar på att sälja din bil är säkert nyfiken på hur du får ut så mycket som möjligt av din bilförsäljning. Det är vanligt att man väljer mellan att sälja sin bil privat eller till en bilhandlare. Båda tillvägagångssätten har sina för- och nackdelar. 

Den största skillnaden mellan de två alternativen är att du kan få mer betalt om du säljer bilen privat. Dock innebär även en privat bilförsäljning att du behöver sköta allt helt själv. Därför är det vanligt att många vänder sig till en bilhandlare med erfarenhet av att köpa och sälja bilar.

Även om det kan skilja lite i pris för vad du får för bilen, kan det vara skönt att slippa lägga ut en annons, hitta en seriös köpare samt sköta allt det administrativa i samband med att du ska sälja din bil privat. Och det kan vara ännu svårare att sälja bilen om den är defekt eller obesiktad.

I slutändan handlar det alltså om att tänka ut vilket alternativ som är det bästa för dig — lite mer betalt för din bil men en mer krävande process, eller eventuellt lite mindre betalt och en smidigare process.

Checklista: Att tänka på vid bilförsäljning

Här har vi samlat några viktiga punkter att tänka på när det kommer till att sälja din bil privat och till bilhandlare. Den största skillnaden är som tidigare nämnt att processen är lite mer omfattande om du säljer bilen privat till en annan privatperson. Här följer några viktiga punkter som du behöver tänka på när det kommer till bilförsäljning, både privat och vid försäljning till bilhandlare.

5 saker att tänka på när du ska sälja bilen privat

När du ska sälja din bil finns det några viktiga saker att tänka på och några vanliga fallgropar att undvika. Här har vi samlat de viktigaste punkterna du behöver tänka på när du ska sälja din bil privat.

1. Gör en värdering

För att få ett korrekt marknadsvärde är det bra att göra en värdering av din bil. Du kan bland annat kika runt på andra annonser som är likvärdiga den bil du själv ska sälja. Tänk dock på att både mindre och större faktorer kan påverka priset avsevärt, såsom miltal, rost, utrustning, m.m.

2. Gör i ordning bilen och ta fram bilens papper

När du ska sälja din bil privat är det viktigt att du tar fram alla papper och dokument som tillhör bilen. För att försäkra dig om en smidig och snabb affär när du väl har hittat en köpare är dessa dokument bra att ha koll på redan innan du börjar med annonsen:

En ren och fräsch bil har större chanser att attrahera potentiella köpare. Många väljer även att reparera och fixa mindre fel på bilen. Innan du börjar med din annons kan det därför vara bra att göra följande:

 • Reparera mindre defekter
 • Besikta och serva bilen
 • Gör rent bilen utvändigt och invändigt
 • Torka rent under motorhuven
 • Polera lacken

3. Skapa en attraktiv och rättvis annons

För att skapa intresse hos seriösa köpare vinner du på att skapa en attraktiv annons som ger en rättvis och detaljerad beskrivning av den bil du ska sälja. Om du vet att bilen har vissa defekter eller andra skavanker bör du vara tydlig med det i din annons. Du kan nämligen bli skyldig att åtgärda eventuella fel som köparen hävdar att de borde fått information om innan bilförsäljningen ägde rum.

Lägg gärna tid på annonsen — både texten och bilderna. Du kan även publicera annonsen på flera olika ställen för att öka dina chanser att nå så många köpare som möjligt. En bra annons innehåller följande:

 • En bra beskrivning av bilens skick, inklusive gångna mil, senast besiktning, etc.
 • En överblick av eventuella skador och defekter
 • En lista över utrustning och tillbehör
 • Snygga och tydliga bilder som visar hela bile, både utvändigt och invändigt
 • Information om upphämtning och överlåtande
 • Pris

Det är viktigt att du återkopplar och håller kontakten med intresserade fram till det att bilförsäljningen är helt klar. Håll en tydlig och regelbunden kommunikation kring processen med alla potentiella och seriösa köpare.

Återkoppla kring eventuella frågor under tiden, även om du muntligt har bestämt att du ska sälja din bil till en privatperson.

Det är först när du har fått betalt och gjort ett ägarbyte som du faktiskt sålt din bil!

4. Tänk på att göra en kontroll av köparen innan du säljer bilen privat

Innan du lämnar över bilen och bilnycklarna bör du kolla upp så att köparen faktiskt är den som den utger sig att vara. Detta är viktigt att tänka på oavsett om du ska sälja bilen till en annan privatperson eller till en bilförmedlare.

Anledningen är bland annat för att den som står som ägare fortfarande är skyldig att betala skatt, böter och skadestånd. Om du säljer din bil till någon som inte kan styrka sin identitet är det därför risk att du blir fortsatt skyldig att betala för bilen då du fortfarande juridiskt är ägaren.

5. Skriv kontrakt, ta betalt och gör ett ägarbyte

När du har hittat en seriös köpare är det dags för själva affären: För att allt ska gå rätt till behöver du skriva ett köpekontrakt, få betalt och göra ett ägarbyte

På Konsumentverkets hemsida kan du hitta en mall på ett köpekontrakt för bilförsäljning. Det innehåller alla de viktigaste punkterna och fungerar bra som utgångspunkt. Tänk dock på att inte lämna över bilen förrän pengarna finns på ditt konto och ägarbytet är godkänt från Transportstyrelsen. Köpekontraktet fungerar främst som en överblick av vad köpare och säljare har kommit överens om, men det går inte att se som ett ägarbyte.

När du ska ta betalt i samband med din bilförsäljning är det viktigt att tänka på att välja en säker betalningsmetod. Swish brukar fungera bra om summan inte överstiger överföringsgränsen. Den stora fördelen är att du får pengarna direkt på kontot. Om du säljer en mer exklusiv bil är det ofta bättre att ta hjälp av personalen på ett bankkontor, för att försäkra er om att allting går rätt till.

Som tidigare nämnt får inte bilen en ny ägare förrän ägarbytet är bekräftat hos Trafikverket. Detta kan ta några dagar och det är därför viktigt att du tänker på att inte lämna över bilen innan det är klart.

När köpekontraktet är skrivet, pengarna finns på kontot och ägarbytet är bekräftat, då har du sålt din bil privat!

5 saker att tänka på när du ska sälja bilen till en bilhandlare

Som tidigare nämnt går processen att sälja en bil till en bilhandlare ofta smidigare, jämfört med bilförsäljning till andra privatpersoner.

1. Hitta rätt typ av bilhandlare för din bilförsäljning

Det finns många olika typer av bilhandlare. Vilken typ av bilhandlare som är bäst för dig kan bland annat bero på vilken bil du säljer, vilket skick den är i och var i landet du befinner dig.

En del bilhandlare är exempelvis specialiserade på en viss typ av bil eller märke. Det finns även bilhandlare som köper defekta, gamla eller avställda bilar. Det kan passa dig som vill sälja din bil men inte har möjlighet eller vill lägga tid på att reparera bilen, rusta upp eller ställa på bilen.

Du bör också tänka på var i landet bilhandlaren finns tillgänglig. Behöver du åka långt eller finns det lokala upphämtningsplatser där du smidigt kan lämna din bil? Om du inte vill köra ut bilen till en bestämd plats kan du även hitta bilhandlare som kommer och hämtar upp bilen på plats, oavsett var i landet du befinner dig.

2. Förbered bilens viktiga dokument

Precis som när du ska sälja bilen till en annan privatperson behöver du ta fram bilens dokument. Dessa behöver du för att kunna sälja bilen. Dock brukar bilhandlaren sköta mycket av det administrativa jobbet. Så länge du har papprena i sin ordning kan du sedan få hjälp med det tråkiga pappersarbetet.

Dessa dokument kan alltså vara bra att ha förberedda även när du ska sälja bilen till en bilhandlare:

3. Få din bil värderad

För att veta vad bilhandlaren är villig att betala när du vill sälja din bil till dem är det viktigt att du får den värderad på ett riktigt sätt. Marknadsvärde, nuvarande försäljningspriser och skick är sådant som bör tas med i beräkningen.

Det kan även vara bra att du har en bra överblick av följande punkter för att försäkra dig om att värderingen är korrekt och rättvis:

 • Hur många mil bilen har gått
 • När du senast gjorde en besiktning och servade bilen
 • Eventuella skador och defekter
 • Övrig utrustning och tillbehör som kommer med bilen

En del bilhandlare kan värdera bilen kostnadsfritt online. Du förser då bilhandlaren med information om bilen och de gör en preliminär värdering som du, i de flesta fall, kan välja att tacka ja eller nej till. Om du går vidare görs ofta en slutgiltig inspektion för att se så att alla ifyllda uppgifter om bilen stämmer överens med bilens faktiska skick.

Andra bilhandlare vill att du kommer in med bilen för att kunna inspektera och värdera den på plats. Nackdelen med att inte få en preliminär värdering är att du har lagt mycket tid och pengar på att bara köra runt och leta efter högstbjudande bilhandlare.

4. Kolla upp och jämför bilhandlare och deras erbjudande

När du har jämfört och hittat en lovande bilhandlare är det viktigt att tänka på att kolla upp dem. Du kan exempelvis se om det finns tidigare omdömen på Google rating eller om det finns någon tillgång till att läsa andra kunders recensioner. Det kan ge dig en bra uppfattning om hur seriös och pålitlig bilhandlaren är och om andra kunder har varit nöjda med deras service och pris.

Det är också klokt att se över så att bilhandlaren finns registrerad i MRF (Motorbranschens Riksförbund). Om bilhandlaren är ansluten till en branschorganisation betyder det att de ska följa krav på kvalitet, kompetens och etik. Dessutom betyder det att bilhandlaren har förbundit sig att följa ARN:s rekommendationer om det skulle uppstå en tvist mellan dig och bilhandlaren. Det ger dig extra skydd och trygghet när du ska sälja din bil till en bilhandlare om det skulle uppstå en tvist i samband med bilförsäljningen.

När du har en bra överblick av bilhandlare som är pålitliga och seriösa kan du jämföra vilka som har bäst villkor för dig som säljare samt erbjuder bäst pris för bilen.

5. Bestäm tid för upphämtning eller avlämning

Beroende på vilken bilhandlare du har valt, kan du sedan bestämma plats för upphämtning eller avlämning. Som tidigare nämnt kräver vissa bilhandlare att du tar dig till specifika platser där du kan lämna in bilen. Andra bilhandlare kommer och hämtar upp bilen och avslutar affären på plats.

Precis som när du säljer bilen till en privatperson bör du tänka på att bilförsäljningen inte är klar förrän du har fått betalt och ägarbytet är gjort. Så snart det är på plats, har du smidigt sålt din bil!

Vill du en gratis värdering?

För att säkerställa en rättvis affär, erbjuder vi på Hejdåbil en smidig och kostnadsfri värderingstjänst som effektivt och noggrant ger en bedömning av din bils försäljningsvärde. Läs mer om våran värderingstjänst och värdera din bil genom vårt smidiga och snabba online formulär!

Förenkla din bilförsäljning genom att sälja din bil till Hejdåbil! Oavsett skick: defekta, krockade, obesiktade, avställda och gamla bilar.

Förenkla din bilförsäljning genom att sälja din bil till Hejdå Bil

Många andra bilhandlare köper inte defekta, gamla eller avställda bilar – det gör dock vi på Hejdåbil! Vi är intresserade av alla sorters bilar, oavsett skick: defekta, krockade, obesiktade, avställda och gamla bilar.

– Inte nog med att vi köper din gamla bil, vi kommer även och hämtar upp den där den står parkerad!

När du säljer din bil till Hejdå Bil behöver du alltså inte krångla med att skapa en snygg annons, ordna med provkörning eller oroa dig för oseriösa köpare. Allt du behöver göra är att fylla i bilens uppgifter, så har du inom kort en värdering som du kan välja att tacka ja eller nej till. Om du godtar vårt erbjudande kommer vi alltså och inspekterar och hämtar upp bilen där den står parkerad. Snabbt, smidigt och säkert!

En man som är nöjd med att ha sålt sin bil till hejdåbil - Sälj din bil till hejdåbil, en trygg och snabb affär!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader