fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Hur fungerar skrotpremien? Bild på rostig bil som ska skrotas.

Ersättning för att skrota bilen – hur fungerar skrotpremien?

Funderar du på om du kan få ersättning för att skrota din bil? Svaret är att i vissa fall kan du få ersättning, men det kan även vara så att du behöver betala vissa kostnader i samband med skrotningen. Det beror främst på i vilket skick din bil är, vad som gäller i din kommun och vilken auktoriserad bilskrotare du lämnar in din bil till. Här går vi lite djupare in på hur och när du kan få ersättning för att skrota din bil.

Skrotningspremie för bil – vad är det?

Skrotpremie kallas den ersättning du i vissa fall kan få när du skrotar bilen. Fram till 2007 fanns en statlig skrotpremie som gällde när du skrotade din gamla bil. Från 2007 är det istället upp till varje enskild bilskrotare och kommun att erbjuda en premien.

Hur mycket ersättning får man för att skrota bilen?

Vad du får i ersättning för att skrota din bil beror som tidigare nämnt på bilens skick, vad som gäller i din kommun eller hos din lokala bilhandlare.

Med den statliga skrotpremien som fanns fram till 2007 kunde man få upp till 50 000 kr. Idag är det dock upp till kommuner och enskilda bilskrotare hur mycket de vill ge i skrotpremie. På det stora hela är det sällan du får ut mer än några tusen. Som mest brukar man få 20 000 kr i ersättning för att skrota bilen.

Det är bra att skrota gamla och trasiga bilar istället för att låta dem stå och fälla farliga kemikalier i naturen. För att uppmuntra att fler bilar skrotas kan vissa kommuner och bilskrotare få bidrag, men det är tyvärr inte något som i dagsläget delas ut till privatpersoner. Den ersättning du som privatperson eventuellt får är de pengar du säljer din bil för till bilskroten. Det kan även vara så att vissa bilskrotare ger en ersättning men gör eventuella avdrag om väsentliga delar saknas eller inte går att reparera eller återanvända.

Kostar det att skrota bilen?

Generellt sett är det kostnadsfritt att skrota bilen. Det kan dock finnas tillkommande kostnader. Om du äger en gammal bil som inte ger dig någon ersättning vid skrotning kan du på det stora hela behöva betala. Det kan exempelvis vara så att man behöver hjälp med att frakta bilen till skroten. En del bilskrotare tar även ut en avgift för att skrota bilen. 

Om du vill undvika att betala för att skrota din bil kan du först låta en bilhandlare värdera den. Vi på Hejdåbil köper exempelvis många gamla och defekta bilar, oavsett skick. Genom att göra en kostnadsfri värdering online får du reda på om du kan få ut pengar genom att sälja bilen till oss, istället för att betala för att skrota den.

Lämna din bil till en auktoriserad bilskrotare eller ett mottagningsställe

Tänk på att alltid lämna in din bil till en auktoriserad bilskrotare eller ett mottagningsställe. Det är nämligen endast auktoriserade bilskrotare som kan lämna ett intyg på att din bil kommer att skrotas. Du skickar sedan in intyget till transportstyrelsens för att de ska kunna godkänna att mottagningsstället nu äger fordonet. På så sätt avregistreras bilen (som inte bör förväxlas med avställning). 

Du kan ofta hitta en bilskrotare i din stad eller kommun och själv köra dit din bil. På skroten tar de hand om bilen och ser till att alla farliga delar återvinns rätt sätt samt tar tillvara på enskilda delar som fortfarande kan användas.

Detta ska du ta med dig när du ska skrota bilen

  • ID
  • Registreringsbeviset (gula delen)
  • Fullmakt om du skrotar bilen till någon annan

Detta ska du få med dig tillbaka från skroten

  • Kvitto med kostnader och ersättning för den skrotade bilen
  • Motagarbevis
  • Påskrivet registreringsbevis (som du sedan skickar in till transportstyrelsen)

Få ut så mycket som möjligt av din gamla bil

Det finns många bilar som har mycket kvar att ge innan det är dags för skroten. Eftersom det ibland kan vara så att du behöver betala vissa kostnader istället för att du får betalt för att skrota din bil, kan det vara värt att istället sälja den till en bilhandlare – förslagsvis Hejdåbil

Vi köper nämligen många olika bilar – oavsett skick. Det kan exempelvis vara en bil med defekter, som inte vill starta eller som inte fullt ut är redo för skroten än.

Vagnskada på bil vid försäljning

Har din bil en befintlig vagnskada kommer detta minska värdet vid en försäljning. Skador, slitage och tidigare olyckor är alla faktorer som sänker värdet på din bil. Om du vill sälja din bil till ett så högt pris som möjligt kan det vara en god idé att reparera en befintlig vagnskada innan värdering. 

Ska du sälja din bil privat kan en vagnskada göra det svårare att få bilen såld. Däremot är en vagnskada för det mesta inte en anledning till att skrota bilen. Det finns bilhandlare, likt Hejdåbil, som köper din bil oavsett skick. Kom ihåg att du hos oss även kan få en kostnadsfri värdering inom tio minuter. 

Tips för mer läsning: Hur fungerar skrotning av bil?

I många fall tjänar du på att sälja bilen istället för att skrota dem. Behöver din bil däremot dyra reparationer för att den ska kunna säljas vidare eller över huvud taget användas? Ja då är ett alternativ att skrota den. I så fall bör du alltid sälja eller lämna din skrotbil till en auktoriserad bilskrot i din kommun. Läs mer i vår skrivna artikel: Skrota bil – hur fungerar det?

Hejdåbil erbjuder en kostnadsfri online värdering av din bil. Illustration där en bil står i förgrunden och två bilar står i bakgrunden. Under bilen i förgrunden finns ett kugghjul med ett dollartecken i mitten.

Låt Hejdåbil värdera och sälja din bil

Har din bil fått en vagnskada? Oroa dig inte, vi på Hejdåbil tar emot din bil oavsett skick. Vi köper allt från gamladefekta, obesiktade och avställda bilar samt fordon som inte startar av någon okänd anledning.

Skicka in en gratis förfrågan om värdering eller ring oss redan idag och få ett prisförslag inom tio minuter. Med vår tjänst blir du av med din bil direkt och du får betalt på plats. Du behöver inte ens oroa dig över registrering och ägarbyte – det ordnar vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader