Ägarbyte på bil – hur gör man?
När du ska sälja eller köpa en bil, är det några saker du behöver tänka på. Att göra ett ägarbyte är en av de saker som ska bockas av på listan. Här får du mer inblick i hur du gör ett ägarbyte på en bil och vad som kan vara bra att veta i samband med bytet!
Hur gör man ett ägarbyte på en bil?
Man kan göra ägarbyte på tre olika sätt. Antingen gör du det via Transportstyrelsen hemsida, i Transportstyrelsens app Mina Fordon eller genom att posta in den gula delen av bilens registreringsbevis till Transportstyrelsen.
För att kunna göra ägarbytet behöver du ha tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset. Beroende på hur ni vill göra ägarbytet, behöver du antingen den första delen som är blå, eller den andra delen som är gul. Det kan vara bra att ha i åtanke att den gula delen är en värdehandling och ett intyg på vem som är den nuvarande ägaren, så förvara det på ett säkert i ställe i hemmet under tiden när det inte används.
Oavsett vilket av alternativen som passar dig bäst, tänk på att inte fota och skicka bilder på ID-handlingar eller körkort. Låt inte heller obehöriga få fota ditt körkort eller någon annan av dina ID-handlingar
Transportstyrelsen hemsida
På Transportstyrelsen hemsida kan du anmäla ett ägarbyte, så länge både säljare och köpare är över 18 år och har varsitt svenskt körkort. Du kan inte bestämma ett eget datum för när bytet ska gå igenom. Ägarbytet gäller för samma dag som ni gör anmälan.
Säljaren behöver kunna logga in och legitimera sig, med exempelvis BankID eller mobilt BankID. För att bytet ska gå igenom, behövs även det senaste originalet av registreringsbevisets blåa del. Där finns nämligen en behörighetskod som krävs för att genomföra din anmälan.
Appen Mina Fordon
Transportstyrelsen har även en app du kan använda. Både köpare och säljare måste vara över 18 år med svenska körkort. Inte heller i appen kan du bestämma datum för bytet, utan det är dagen när anmälan görs som gäller för ägarbytet.
Ladda ner appen till din telefon. För att kunna använda appen behöver du en kamera på din mobil. Du kommer nämligen behöva fota och lägga in dina fordon i appen. Säljaren behöver även ha tillgång till det senast utfärdade registreringsbevisets gula del.
Posta registreringsbevis
När du ska posta in ditt registreringsbevis, använder du endast den gula delen. Du fyller i uppgifterna om bytet, och skickar in det till Transportstyrelsen. De vill ha in anmälan senast tio dagar efter det datum ni angett i anmälan. Om anmälan kommer in senare än tio dagar efter det datum som ni angivit i anmälan, gäller istället ägarbytet från den dag som Transportstyrelsen tagit emot anmälan.
Om du har ett registreringsbevis som inte är uppdelat i två, kan det vara ett gammal bevis som utfärdats före 2014. Detta bevis går också bra att använda när du ska registrera ägarbyte, förutsatt att det är det senast utfärdade originalet som du använder dig utav.
Ägarbyte på bil med skuld eller utan registreringsbevis
Som säljare är det bra att kolla upp så att du har betalt alla skatter och avgifter för den tiden du ägt bilen. Som köpare har du en skyldighet att göra en bakgrundskontroll på den bil du köper, för att undvika att bilen körs olagligt eller riskera att den blir beslagtagen på grund av fordonsrelaterade skulder. De flesta skulder som finns kopplade till bilen följer med oavsett om det sker ett ägarbyte. Ett tips är att alltid kolla upp om bilen har några skulder via registreringsnumret. Transportstyrelsen har en tjänst som kallas Fordonets skulder, som du kan använda för att kolla aktuella skulder kopplade till bilen. Registreringsbeviset är unikt för varje bil. Eftersom beviset innehåller uppgifter som du behöver ange i samband med ägarbytet, går det inte att göra ett ägarbyte utan registreringsbevis. Du kan läsa mer om vad som gäller om du vill sälja din bil men inte har något registreringsbevis här.
Hur lång tid tar det att göra ett ägarbyte?
Själva ägarbytet brukar gå snabbt så länge alla uppgifter är korrekta och inskickade på rätt sätt. Säljare och köpare fyller i anmälan och skickar in, så registreras bytet direkt när de når Transportstyrelsen. Det kan dröja till nästa vardag innan det blir bekräftat, men bytet räknas från den dag som ni skrivit under ägarbytet. Det som kan ta tid är vissa förberedelser och eventuella post- och hanteringstider. Om ni exempelvis väljer att posta in anmälan, så kan det dröja lite längre innan anmälan registreras. Värt att veta är att det alltid är säljaren som är ansvarig för bilen fram till att ägarbytet är godkänt. Vad som är bra att kolla upp på förhand är lite olika beroende på om du ska köpa eller sälja din bil.
Du som säljer kan förbereda inför ägarbytet på bilen genom att:
- Se till så att du har det senast utfärdade registreringsbevis i original-version tillgängligt. Är du osäker på om du har det senast utfärdade beviset, kan du kolla upp på Transportstyrelsens hemsida när det senaste beviset skickades till dig.
- Se över så att du inte har några skulder på bilen. Om du är osäker kan du använda Transportstyrelsens olika tjänster för att se status på bilen. Köparen kommer nämligen högst troligt själv kolla upp fordonsrelaterade skulder, eller be dig ta fram det aktuella skuldläget.
Du som köper kan förbereda inför ägarbytet på bilen genom att:
- Kontrollera bilens status kring besiktning och fordonsrelaterade skulder. På så sätt får du reda på om bilen är laglig att köra, om den är på- eller avställd och att inte bilens skulder kommer att föras över på dig som ny ägare. Du kan använda Transportstyrelsens tjänst Fordonsuppgifter, där du fyller i registreringsnummer och får information om bilen.
- Förbered så att du har en trafikförsäkring från och med den dagen du blir ny ägare.
- Se till så att du vet när fordonsskatten ska betalas, och hur mycket den är på. Du kan behöva betala skatt så snart du tagit över bilen, så det är skönt att veta på förhand när det är dags.
- Fundera på om du ska ställa på eller av bilen i samband med ägarbytet. Det går ofta att göra i samband med att du och säljaren skriver på pappren.
Tips: Vad gäller bilförsäkring vid ägarbyte?
Vill du läsa vidare om vad som kan vara bra att veta vid ägarbyte av bil? Läs vår artikel: Bilförsäkring vid ägarbyte – så här fungerar det!, där du läsa mer om försäkringsformerna och vad som händer med en bilförsäkring vid ett ägarbyte.
Låt oss sköta ägarbytet!
Vill du låta någon annan sköta ägarbytet när du säljer din bil? Då kan du sälja den till Hejdåbil! Vi sköter ägarbyte och registrering – snabbt, enkelt och säkert! Här kan du läsa mer om hur det går till när du säljer din bil till oss.
Hejdåbil köper nästan alla bilar, oavsett årsmodell, krockade, obesiktade, defekter eller om den är avställd. Bäst av allt, vi hämtar din bil, var du än är i Sverige. Önskar du betalning med Swish eller banköverföring? Vi fixar det åt dig!
Kategorier
- Biläventyr och upplevelser (2)
- Bilförsäljning (7)
- Bilkunskap (9)
- Bilstatistik (1)
- Nyheter (2)
- Regler och rekommendationer (8)