fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Hur gör man vid ägarbyte av bil? Bild på två personers händer som håller i pennor och papper.

Ägarbyte på bil – hur gör man?

När du ska sälja eller köpa en bil, är det några saker du behöver tänka på. Att göra ett ägarbyte är en av de saker som ska bockas av på listan. Här får du mer inblick i hur du gör ett ägarbyte på en bil och vad som kan vara bra att veta i samband med bytet!

Hur gör man ett ägarbyte på en bil?

Man kan göra ägarbyte på tre olika sätt. Antingen gör du det via Transportstyrelsen hemsida, i Transportstyrelsens app Mina Fordon eller genom att posta in den gula delen av bilens registreringsbevis till Transportstyrelsen.

För att kunna göra ägarbytet behöver du ha tillgång till det senast utfärdade registreringsbeviset. Beroende på hur ni vill göra ägarbytet, behöver du antingen den första delen som är blå, eller den andra delen som är gul. Det kan vara bra att ha i åtanke att den gula delen är en värdehandling och ett intyg på vem som är den nuvarande ägaren, så förvara det på ett säkert i ställe i hemmet under tiden när det inte används.

Oavsett vilket av alternativen som passar dig bäst, tänk på att inte fota och skicka bilder på ID-handlingar eller körkort. Låt inte heller obehöriga få fota ditt körkort eller någon annan av dina ID-handlingar

Transportstyrelsen hemsida

På Transportstyrelsen hemsida kan du anmäla ett ägarbyte, så länge både säljare och köpare är över 18 år och har varsitt svenskt körkort. Du kan inte bestämma ett eget datum för när bytet ska gå igenom. Ägarbytet gäller för samma dag som ni gör anmälan.

Säljaren behöver kunna logga in och legitimera sig, med exempelvis BankID eller mobilt BankID. För att bytet ska gå igenom, behövs även det senaste originalet av registreringsbevisets blåa del. Där finns nämligen en behörighetskod som krävs för att genomföra din anmälan.

Appen Mina Fordon

Transportstyrelsen har även en app du kan använda. Både köpare och säljare måste vara över 18 år med svenska körkort. Inte heller i appen kan du bestämma datum för bytet, utan det är dagen när anmälan görs som gäller för ägarbytet.

Ladda ner appen till din telefon. För att kunna använda appen behöver du en kamera på din mobil. Du kommer nämligen behöva fota och lägga in dina fordon i appen. Säljaren behöver även ha tillgång till det senast utfärdade registreringsbevisets gula del.

Posta registreringsbevis

När du ska posta in ditt registreringsbevis, använder du endast den gula delen. Du fyller i uppgifterna om bytet, och skickar in det till Transportstyrelsen. De vill ha in anmälan senast tio dagar efter det datum ni angett i anmälan. Om anmälan kommer in senare än tio dagar efter det datum som ni angivit i anmälan, gäller istället ägarbytet från den dag som Transportstyrelsen tagit emot anmälan. 

Om du har ett registreringsbevis som inte är uppdelat i två, kan det vara ett gammal bevis som utfärdats före 2014. Detta bevis går också bra att använda när du ska registrera ägarbyte, förutsatt att det är det senast utfärdade originalet som du använder dig utav. 

Ägarbyte på bil med skuld eller utan registreringsbevis

Som säljare är det bra att kolla upp så att du har betalt alla skatter och avgifter för den tiden du ägt bilen. Som köpare har du en skyldighet att göra en bakgrundskontroll på den bil du köper, för att undvika att bilen körs olagligt eller riskera att den blir beslagtagen på grund av fordonsrelaterade skulder. De flesta skulder som finns kopplade till bilen följer med oavsett om det sker ett ägarbyte. Ett tips är att alltid kolla upp om bilen har några skulder via registreringsnumret. Transportstyrelsen har en tjänst som kallas Fordonets skulder, som du kan använda för att kolla aktuella skulder kopplade till bilen. Registreringsbeviset är unikt för varje bil. Eftersom beviset innehåller uppgifter som du behöver ange i samband med ägarbytet, går det inte att göra ett ägarbyte utan registreringsbevis. Du kan läsa mer om vad som gäller om du vill sälja din bil men inte har något registreringsbevis här.

Hur lång tid tar det att göra ett ägarbyte?

Själva ägarbytet brukar gå snabbt så länge alla uppgifter är korrekta och inskickade på rätt sätt. Säljare och köpare fyller i anmälan och skickar in, så registreras bytet direkt när de når Transportstyrelsen. Det kan dröja till nästa vardag innan det blir bekräftat, men bytet räknas från den dag som ni skrivit under ägarbytet. Det som kan ta tid är vissa förberedelser och eventuella post- och hanteringstider. Om ni exempelvis väljer att posta in anmälan, så kan det dröja lite längre innan anmälan registreras. Värt att veta är att det alltid är säljaren som är ansvarig för bilen fram till att ägarbytet är godkänt. Vad som är bra att kolla upp på förhand är lite olika beroende på om du ska köpa eller sälja din bil.

Du som säljer kan förbereda inför ägarbytet på bilen genom att:

  • Se till så att du har det senast utfärdade registreringsbevis i original-version tillgängligt. Är du osäker på om du har det senast utfärdade beviset, kan du kolla upp på Transportstyrelsens hemsida när det senaste beviset skickades till dig.
  • Se över så att du inte har några skulder på bilen. Om du är osäker kan du använda Transportstyrelsens olika tjänster för att se status på bilen. Köparen kommer nämligen högst troligt själv kolla upp fordonsrelaterade skulder, eller be dig ta fram det aktuella skuldläget.

Du som köper kan förbereda inför ägarbytet på bilen genom att:

  • Kontrollera bilens status kring besiktning och fordonsrelaterade skulder. På så sätt får du reda på om bilen är laglig att köra, om den är på- eller avställd och att inte bilens skulder kommer att föras över på dig som ny ägare. Du kan använda Transportstyrelsens tjänst Fordonsuppgifter, där du fyller i registreringsnummer och får information om bilen.
  • Förbered så att du har en trafikförsäkring från och med den dagen du blir ny ägare.
  • Se till så att du vet när fordonsskatten ska betalas, och hur mycket den är på. Du kan behöva betala skatt så snart du tagit över bilen, så det är skönt att veta på förhand när det är dags.
  • Fundera på om du ska ställa på eller av bilen i samband med ägarbytet. Det går ofta att göra i samband med att du och säljaren skriver på pappren.

Tips: Vad gäller bilförsäkring vid ägarbyte?

Vill du läsa vidare om vad som kan vara bra att veta vid ägarbyte av bil? Läs vår artikel: Bilförsäkring vid ägarbyte – så här fungerar det!, där du läsa mer om försäkringsformerna och vad som händer med en bilförsäkring vid ett ägarbyte.

Värdera bil bouppteckning - Steg 3 - Upphämtning

Låt oss sköta ägarbytet!

Vill du låta någon annan sköta ägarbytet när du säljer din bil? Då kan du sälja den till Hejdåbil! Vi sköter ägarbyte och registrering – snabbt, enkelt och säkert! Här kan du läsa mer om hur det går till när du säljer din bil till oss.

Hejdåbil köper nästan alla bilar, oavsett årsmodellkrockadeobesiktadedefekter eller om den är avställd. Bäst av allt, vi hämtar din bil, var du än är i Sverige. Önskar du betalning med Swish eller banköverföring? Vi fixar det åt dig!

Mattias Jurinic
Mattias Jurinic
2024-06-10
Utmärkt service, trevlig personal, snabb affär och ett pris för bilen som jag var nöjd med.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
×
js_loader