Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

07
OKTO

Kan man sälja en bil utan registreringsbevis?

Kort förklarat kan man säga att du inte kan sälja en bil utan registreringsbevis. Detta eftersom du behöver göra ett ägarbyte i samband med att bilen säljs. För att kunna göra ägarbytet behöver du vissa uppgifter som finns i registreringsbeviset. Men, det finns lite olika vägar att gå om du vill sälja din bil men inte har något registreringsbevis. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga! 

Vad är ett registreringsbevis? 

Varje bil har ett registreringsbevis där man hittar information om bilen och ägaren av bilen. Det följer med från att bilen säljs första gången, till att den skrotas. Det kan uppdateras och bytas ut under tidens gång, men oavsett hur många gånger det uppdateras, är det alltid det registreringsbevis som senast utfärdats som är det giltiga. Beställer du som äger bilen en ny kopia (om du exempelvis har tappat bort ditt registreringsbevis), slutar alltså de tidigare utfärdade bevisen att gälla. Om ett ägarbyte sker, så kommer den nya ägaren få ett nytt registreringsbevis, samtidigt som att den gamla ägarens bevis blir ogiltigt. 

Från och med 2014 är registreringsbeviset uppdelat i två delar. Den stora skillnaden mellan de två delarna är att den första är blå och innehåller mer teknisk information om din bil. Den andra delen är gul och är en värdehandling, alltså ett dokument som visar vem som juridiskt sett äger bilen. 

Varför kan man inte sälja eller göra ägarbyte på en bil utan registreringsbevis?

Du kan inte sälja din bil utan registreringsbevis eftersom du behöver information som finns i det senast utfärdade registreringsbeviset när du ska göra ett ägarbyte. Beroende på hur du väljer att göra ägarbytet, behöver du antingen den gula eller blå delen. Registrerar du ägarbyte via Transportstyrelsens hemsida, behöver du en behörighetskod som finns i den blå delen. För anmälan om ägarbyte  via appen eller post, behöver du ha den gula delen. 

Men, varför är det så viktigt att göra ett ägarbyte? Huvudsakligen är det för att ägaren är ansvarig för bilen. Det inkluderar exempelvis att se till så att bilen har en trafikförsäkring och att fordonsskatten och andra avgifter betalas i tid. Om du säljer en bil utan att göra ägarbytet, kan du alltså bli skyldig att betala eventuella avgifter eller böter för den du säljer bilen till. Det kan vara allt från tullavgifter, parkeringsböter, skatt och försäkring. 

Det är inte bara säljaren som påverkas om ägarbytet uteblir. För köparens del är det viktigt att ägarbytet går igenom för att vara säker på att säljaren är seriös och har gjort allt i enlighet med lagen. Köparen har nämligen ett ansvar att alltid göra en bakgrundskoll på bilen, så att man försäkrar sig om att den är laglig att köra. Det är först när ägarbytet gått igenom som köparen blir den nya ägaren. Om ägarbytet inte gått igenom, så betyder det att du köper en bil som egentligen ägs av någon annan.

Har du inte ett registreringsbevis men vill sälja din bil?  

Om du inte har tillgång till registreringsbeviset, kan du beställa hem ett nytt via Transportstyrelsen. Du kan beställa det enkelt online, via deras tjänst Beställ registreringsbevis. Det går snabbt att beställa ett registreringsbevis, vanligtvis tar det några arbetsdagar (vanligtvis tre) att få hem. 

Identifiera dig med e-legitimation (exempelvis BankID) för att få det skickat kostnadsfritt till den adress som finns med i Vägverkets register. Om du av någon anledning inte kan använda e-legitimation, kan du få det skickat med postförskott. Då hämtar du ut det på ett av postens upphämtningsställen. Då brukar posten ta ut en mindre avgift. 

Måste man ha registreringsbevis i bilen?

Nej det måste du inte! Tidigare var man tvungen att förvara registreringsbeviset i bilen inför eventuella poliskontroller. Numera har polisen tillgång till en databas för att smidigt kolla upp det. Ska du resa utomlands rekommenderar vi att första delen av registreringsbeviset ingår i packlistan!

Tidigare var standard att man alltid skulle förvara sitt registreringsbevis i bilen för eventuella poliskontroller och liknande. Idag är det bättre att lämna den gula delen hemma på ett säkert ställe, eftersom polisen kan söka upp informationen i sin digitala databas på plats. Eftersom den gula delen är en värdehandling, bör du nämligen inte lämna den i bilen obevakad.

Förvara registreringsbevis säkert 

Registreringsbevisets är en värdehandling och vi rekommenderar att denna lämnas hemma på ett säkert ställe. Det är alltså inte en bra idé att lämna den obevakad i bilen under längre tidsperioder. Men som sagt, då det endast är svensk polis som enkelt kan få fram ditt registreringsbevis är det en god idé att ha det i bilen vid några tillfällen, exempelvis om du ska åka utomlands. Då kan du behöva visa upp registreringsbevisets blå del. Detta gäller även för resor inom EU.

Sälj din bil till oss – vi hjälper till med pappersarbetet

Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil. Utöver att du ska ha ditt registreringsbevis, behöver du även göra ett ägarbyte och se till att allt är i ordning för den nya ägaren att ta över. Om du vill göra en smidig och säker affär, där du inte behöver ta hand om administrationen – sälj din bil till oss! 

Vi hjälper dig med pappersarbetet och hämtar bilen, oavsett var i Sverige den står parkerad. Du behöver inte fundera på skador eller andra defekter. Vi gillar alla typer av bilar, och ger mer än gärna en gammal skadad bil en till chans. 
Du gör enkelt en värdering online på ett par minuter. Om din bil är aktuell för oss att köpa, får du inom ca 10 minuter ett prisförslag skickat tillbaka till dig. Det är inte bindande, och du väljer själv om du vill sälja din bil för det priset. Vill du tacka ja till erbjudandet, kommer vi och hämtar din bil och betalar dig direkt på plats. Allt sker snabbt, enkelt och säkert. Läs mer om hur du säljer din bil till oss!

Categories

Recent Posts