fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Kan man sälja en bil utan registreringsbevis? Artikeln fungerar som en checklista som besvarar vanliga frågor.

Kan man sälja en bil utan registreringsbevis?

Kort förklarat kan man säga att du inte kan sälja en bil utan registreringsbevis. Detta eftersom du behöver göra ett ägarbyte i samband med att bilen säljs. För att kunna göra ägarbytet behöver du vissa uppgifter som finns i registreringsbeviset. Men, det finns lite olika vägar att gå om du vill sälja din bil men inte har något registreringsbevis. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga!

Vad är ett registreringsbevis?

Varje bil har ett registreringsbevis där man hittar information om bilen och ägaren av bilen. Det följer med från att bilen säljs första gången, till att den skrotas. Det kan uppdateras och bytas ut under tidens gång, men oavsett hur många gånger det uppdateras, är det alltid det registreringsbevis som senast utfärdats som är det giltiga. Beställer du som äger bilen en ny kopia (om du exempelvis har tappat bort ditt registreringsbevis), slutar alltså de tidigare utfärdade bevisen att gälla. Om ett ägarbyte sker, så kommer den nya ägaren få ett nytt registreringsbevis, samtidigt som att den gamla ägarens bevis blir ogiltigt. 

Från och med 2014 är registreringsbeviset uppdelat i två delar. Den stora skillnaden mellan de två delarna är att den första är blå och innehåller mer teknisk information om din bil. Den andra delen är gul och är en värdehandling, alltså ett dokument som visar vem som juridiskt sett äger bilen. 

Varför kan man inte sälja eller göra ägarbyte på en bil utan registreringsbevis?

Du kan inte sälja din bil utan registreringsbevis eftersom du behöver information som finns i det senast utfärdade registreringsbeviset när du ska göra ett ägarbyte. Beroende på hur du väljer att göra ägarbytet, behöver du antingen den gula eller blå delen. Registrerar du ägarbyte via Transportstyrelsens hemsida, behöver du en behörighetskod som finns i den blå delen. För anmälan om ägarbyte  via appen eller post, behöver du ha den gula delen. 

Men, varför är det så viktigt att göra ett ägarbyte? Huvudsakligen är det för att ägaren är ansvarig för bilen. Det inkluderar exempelvis att se till så att bilen har en trafikförsäkring och att fordonsskatten och andra avgifter betalas i tid. Om du säljer en bil utan att göra ägarbytet, kan du alltså bli skyldig att betala eventuella avgifter eller böter för den du säljer bilen till. Det kan vara allt från tullavgifter, parkeringsböter, skatt och försäkring. 

Det är inte bara säljaren som påverkas om ägarbytet uteblir. För köparens del är det viktigt att ägarbytet går igenom för att vara säker på att säljaren är seriös och har gjort allt i enlighet med lagen. Köparen har nämligen ett ansvar att alltid göra en bakgrundskoll på bilen, så att man försäkrar sig om att den är laglig att köra. Det är först när ägarbytet gått igenom som köparen blir den nya ägaren. Om ägarbytet inte gått igenom, så betyder det att du köper en bil som egentligen ägs av någon annan.

Har du inte ett registreringsbevis men vill sälja din bil?

Om du inte har tillgång till registreringsbeviset, kan du beställa hem ett nytt via Transportstyrelsen. Du kan beställa det enkelt online, via deras tjänst Beställ registreringsbevis. Det går snabbt att beställa ett registreringsbevis, vanligtvis tar det några arbetsdagar (vanligtvis tre) att få hem. 

Identifiera dig med e-legitimation (exempelvis BankID) för att få det skickat kostnadsfritt till den adress som finns med i Vägverkets register. Om du av någon anledning inte kan använda e-legitimation, kan du få det skickat med postförskott. Då hämtar du ut det på ett av postens upphämtningsställen. Då brukar posten ta ut en mindre avgift. 

Måste man ha registreringsbevis i bilen?

Nej det måste du inte! Tidigare var man tvungen att förvara registreringsbeviset i bilen inför eventuella poliskontroller. Numera har polisen tillgång till en databas för att smidigt kolla upp det. Ska du resa utomlands rekommenderar vi att första delen av registreringsbeviset ingår i packlistan!

Tidigare var standard att man alltid skulle förvara sitt registreringsbevis i bilen för eventuella poliskontroller och liknande. Idag är det bättre att lämna den gula delen hemma på ett säkert ställe, eftersom polisen kan söka upp informationen i sin digitala databas på plats. Eftersom den gula delen är en värdehandling, bör du nämligen inte lämna den i bilen obevakad.

Förvara registreringsbevis säkert

Registreringsbevisets är en värdehandling och vi rekommenderar att denna lämnas hemma på ett säkert ställe. Det är alltså inte en bra idé att lämna den obevakad i bilen under längre tidsperioder. Men som sagt, då det endast är svensk polis som enkelt kan få fram ditt registreringsbevis är det en god idé att ha det i bilen vid några tillfällen, exempelvis om du ska åka utomlands. Då kan du behöva visa upp registreringsbevisets blå del. Detta gäller även för resor inom EU.

Läs mer om ägarbyte av bil!

Ägarbytet kan ske på olika sätt vilket påverkar om du behöver den gula eller blåa delen. Vårt tips är att läsa artikeln; Ägarbyte på bil – hur gör man?, för att få mer inblick i hur du gör ett ägarbyte på en bil och vad som kan vara bra att veta i samband med bytet!

Hejdåbil sköter allt från pappersarbete till upphämtningen av bilen. Snabbt och enkelt får du dina pengar!

Sälj din bil till oss – vi hjälper till med pappersarbetet

Det är en hel del att tänka på när du ska sälja din bil. Utöver att du ska ha ditt registreringsbevis, behöver du även göra ett ägarbyte och se till att allt är i ordning för den nya ägaren att ta över. Om du vill göra en smidig och säker affär, där du inte behöver ta hand om administrationen – sälj din bil till oss! 

Vi hjälper dig med pappersarbetet och hämtar bilen, oavsett var i Sverige den står parkerad. Du behöver inte fundera på skador eller andra defekter. Vi gillar alla typer av bilar, och ger mer än gärna en gammal , avställd eller krokad bil en till chans. Vi tar även emot obesiktade bilar!

Du gör enkelt en värdering online på ett par minuter. Om din bil är aktuell för oss att köpa, får du inom ca 10 minuter ett prisförslag skickat tillbaka till dig. Det är inte bindande, och du väljer själv om du vill sälja din bil för det priset. Vill du tacka ja till erbjudandet, kommer vi och hämtar din bil och betalar dig direkt på plats. Allt sker snabbt, enkelt och säkert. Läs mer om hur du säljer din bil till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mattias Jurinic
Mattias Jurinic
2024-06-10
Utmärkt service, trevlig personal, snabb affär och ett pris för bilen som jag var nöjd med.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
×
js_loader