fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Ett fotografi inuti en bil, någon kör bilen mot solnedgången, en metafor för att sälja bilen privat.

Sälja bil privat: Vem har ansvar för vad?

När du säljer, eller köper, en bil privat gäller köplagen och med det inte samma regler som när ett företag sköter affären. Skillnaderna ligger i era rättigheter och skyldigheter. Köparen kan till exempel inte ångra köpet i efterhand – men har däremot rätt att ställa vissa krav på dig som säljare. Som du säkert förstår följer en hel del ansvar när du säljer en bil privat, och mer om det kommer vi berätta nu.

Hur gör man en säker bilaffär?

Vill du ta ditt ansvar när du säljer din bil privat och försäkra dig om att affären är säker? Då ska du ha följande i åtanke:

  1. Teckna ett avtal: Var alltid noga med att skriva ett avtal när du ska sälja en bil på egen hand, för att försäkra dig om att affären går säkert till. Uppstår det någon oenighet mellan dig och köparen i efterhand, är det alltid bra att ha ett avtal att vända sig till.
  2. Acceptera betalning via Swish: Swish är en säker betalningsmetod för mindre belopp – upp till 150 000 kronor. Genom att använda Swish överförs pengarna direkt och köparen kan inte dra tillbaka betalningen i efterhand.
  3. Betalning hos banken vid större belopp: Om summan överstiger 150 000 kronor bör du istället genomföra betalningen hos banken. Banken kan säkerställa att betalningen går igenom och att pengarna överförs korrekt.
  4. Undvik stora summor kontant: Eftersom bilaffärer ofta involverar stora summor pengar, bör du undvika att ta emot en betalning kontant.
  5. Avvisa betalning via banköverföring på internet: Acceptera inte betalningar via banköverföring på internet. Vid internetbetalningar riskerar du att råka ut för bedrägerier med falska identiteter där köparen kan avbryta betalningen strax efter köpet.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du öka säkerheten vid bilaffärer och minska risken för oönskade händelser. Kom ihåg att det alltid är viktigt att vara vaksam och använda sunt förnuft när du genomför en bilförsäljning.

Tips: Checklista för bilförsäljning

Vid en första anblick kan det ibland vara knepigt att bestämma hur man ska gå vidare med bilförsäljningen. För att få till en lyckad bilförsäljning, oavsett om du bestämt dig för att sälja din bil privat eller till en bilhandlare läs vår skrivna artikel: Checklista när du ska sälja bilen privat eller till bilhandlare

Sälj bil med fel privatvem är ansvarig?

När du säljer en begagnad bil privat regleras rättigheter och skyldigheter utifrån det du och köparen kommit överens om. Förslagsvis i ett kontrakt.

Ingen ångerrätt vid bilköp av privatperson

Vid ett bilköp mellan två privatpersoner gäller ingen ångerrätt, såvida ni inte har kommit överens om det i ett avtal. Det betyder att du som säljare inte är skyldig att ta tillbaka bilen om köparen ångrar sig efter affären. Man kan alltså inte reklamera ett bilköp.

Om köparen påstår att ni har avtalat om ångerrätt, är det upp till denne att kunna bevisa detta. Köparen måste alltså kunna visa att det fanns en överenskommelse om ångerrätt mellan er.

Försäkra dig om att köparen är medveten om denna regel innan affären genomförs. Genom att vara ärlig och tydlig i kommunikationen kan eventuella missförstånd eller tvister undvikas i samband med ånger eller returer.

Vad kan köparen klaga på?

När du säljer en bil privat har du som säljare ett visst ansvar. Köparen har rätt att klaga och ställa krav på dig i följande situationer:

  1. Om bilen inte motsvarar de uppgifter som säljaren har lämnat, till exempel vad gäller den utrustning som ingår i köpet. Om det finns avvikelser mellan vad som har kommunicerats och verkligheten kan köparen klaga och kräva att säljaren åtgärdar felen.
  2. Om säljaren har undvikit att informera om något väsentligt angående bilen som säljaren borde ha känt till, exempelvis ett fel. Om köparen upptäcker sådana fel eller brister som säljaren inte har informerat om, kan han eller hon klaga och kräva att säljaren åtgärdar felen.
  3. Om bilen är i betydligt sämre skick än vad köparen rimligtvis hade kunnat förvänta sig utifrån det pris som betalades. I de fall då bilen har avvikelser som gör att dess skick inte motsvarar det förväntade värdet, kan köparen klaga och kräva att säljaren åtgärdar felen.

Vid eventuella fel eller brister som köparen upptäcker och anser att säljaren borde ha informerat om, är det köparens ansvar att kunna bevisa felen. Om köparen kan bevisa felen behöver säljaren åtgärda situationen. Om inte, är säljaren däremot inte skyldig att hjälpa köparen. Läs mer om vad konsumentverket säger kring konsumentens rättigheter vid köp av bilar.

Vilka skyldigheter har du som säljare om det är fel på bilen?

Om köparen upptäcker fel på bilen som du har känt till men inte informerat om, ska du åtgärda felet utan någon extra kostnad, och så snart som möjligt. Du har ansvar för att korrigera felet och se till att bilen uppfyller köparens förväntningar – inom en rimlig gräns såklart.

Om bilen saknar den utrustning som du har sagt ska ingå i köpet, är du skyldig att leverera utrustningen till köparen enligt överenskommelse.

Om felet på bilen inte går att reparera, eller om du inte kan leverera rätt utrustning, ska du ge köparen ett prisavdrag. Det innebär att du är skyldig att betala tillbaka en summa som motsvarar värdet av felet på bilen eller den utrustning som saknas. Prisavdraget bör vara rimligt och grunda sig i hur stor betydelse det eventuella felet eller avsaknaden har för bilens värde och användbarhet.

I fall där felet inte kan åtgärdas eller om du inte kan erbjuda ett prisavdrag, kan köparen ha rätt att häva köpet. Det innebär att du måste ta tillbaka bilen och betala köparen det han eller hon betalat för den.

Vem är ansvarig för att lämna in ägarbyte när du säljer bil privat?

Det är du som säljare som ansvarar för att ägarbytet registreras så snart som möjligt vid en privat bilförsäljning. En anmälan om ägarbyte ska skickas in till Transportstyrelsen senast inom 10 dagar efter köpet.

Det är viktigt att ägarbytet registreras korrekt, eftersom du fortfarande är ansvarig för bilen fram tills dess att ägarbytet är genomfört. Om du får en parkeringsbot är det till exempel du som är skyldig att betala den om ägarbytet ännu inte har blivit registrerat.

För att undvika eventuella problem eller missförstånd är det bäst att du direkt skickar in ägarbytet till Transportstyrelsen och ser till att det blir korrekt registrerat. Detta säkerställer en smidig övergång av ägandeskapet och minskar risken för oönskade konsekvenser för både dig och köparen.

Vad gör man om ägarbyte inte går igenom?

Om detaljerna kring ägarbytet inte är korrekta kommer det inte gå igenom. Du kommer då fortsätta stå som ägare för fordonet i Transportstyrelsens register. Kom ihåg att du fortsatt är ansvarig för att genomföra ägarbytet.

Vem ska betala skatten på bilen vid ägarbyte?

Den som är registrerad som ägare till fordonet vid ingången av betalningsmånaden är skyldig att betala skatten. Detta gäller även om fordonet säljs den första dagen på en ny månad. Det innebär att du måste se till att skatten är betald för perioden fram till försäljningsdagen.

Läs mer: Skatt vid försäljning av bil

Vad är det egentligen som gäller kring skatt när du vill sälja din bil? En viktig sak att tänka på när du ska sälja eller köpa en bil privat, är att fordonsskatten måste vara betald för att bilen ska vara laglig att köra. Läs mer i vår artikel: Skatt vid försäljning av bil – vad är det som gäller?

Kvinna som hoppar glatt framför sin bil eftersom hon kan med hejdåbil sälja sin bil även om den har defekter.

Kan jag sälja en bil med fel? Ja, säger vi på HejdåBil!

Att sälja en bil med defekter till en privatperson kan vara svårt. De flesta privatpersoner vill inte köpa en bil som kräver kostnader för service och reparation. Att sälja en bil med fel till bilhandlare kan även det vara utmanande. 

Då är vi på Hejdåbil lösningen. När du säljer din bil till oss slipper du det ansvar som privat bilförsäljning innebär. Vi köper gamla eller defekta bilar, men också fordon som varit avställda under en längre tid. Oavsett fel, årsmodell och märke. Kontakta oss och sälj din bil redan nu

n man som funderar på - Kan jag sälja min krockade eller defekta bil? Han ska nog Kolla med hejdåbil!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader