fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Illustration av en bil, skattepapper, pengar och en mobiltelefon som symboliserar skatt vid försäljning av bil

Skatt vid försäljning av bil – vad är det som gäller?

Vad är det egentligen som gäller kring skatt vid försäljning när du vill sälja din bil? En viktig sak att tänka på när du ska sälja eller köpa en bil privat, är att fordonsskatten måste vara betald för att bilen ska vara laglig att köra. Därför kan det vara viktigt att hålla koll på när och hur skatten ska betalas in, även om du planerar att sälja din bil eller precis har sålt den. Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på om du planerar att sälja din bil.

När ska man betala skatt?

Du betalar alltid fordonsskatten i förskott. Antingen betalar du ett helt år i förskott, eller så betalar du fyra månader framåt i tiden. Upplägget beror på hur stor skatten på bilen är.

För bilar där skatten är under 3600 kr, betalar du skatt en gång om året. Om bilens skatt är högre än 3600 kr delas den upp på tre delbetalningar under ett års tid.

För att veta när det är dags att betala, tar du hjälp av den sista siffran i registreringsskylten. Om registreringsskylten på din bil har en bokstav som sista tecken, använder du den sista siffran innan den sista bokstaven, det vill säga näst sista tecknet i registreringsskylten.

Transportstyrelsen bestämmer när bilägare ska betala skatten enligt denna tabell:

Sista siffran i registreringsskylten

Årsbetalning

Extra inbetalningar för bilar med skatt över 3600 kr

0

Mars

Juli och november

1

April

Augusti och december

2

Maj

September och januari

3

Juni

Oktober och februari

4

Augusti

Augusti

5

Oktober

Februari och juni

6

November

Mars och juli

7

December

April och augusti

8

Januari

Maj och september

9

Februari

Juni och oktober

Är du osäker på när du ska betala, eller vill kolla om din bils fordonsskatt är betald, kan du alltid kontakta Transportstyrelsen eller ta hjälp av deras tjänster online.

Viktig länk: Fordonsskattetabeller på Skatteverket.se

Vem ska betala skatt när man säljer en bil privat?

Det enkla svaret på vem som är skattskyldig vid försäljning och ägarbyte, är att det är ägaren vid starten av månaden då fordonsskatten ska vara inbetald, som är skattskyldig. Det kan alltså betyda att du måste betala skatt trots att du planerar att sälja din bil, eller nyligen har sålt den.

Vi kan titta närmare på två exempel:  

Skatt under 3600 kr

Om du har en bil med skatt på 2700 kr och en registreringsskylt där sista siffran är 4, ska du betala in ett engångsbelopp i augusti. Om du säljer din bil sista juli, är det den nya ägaren som ska betala skatten för det kommande året, eftersom den nya ägaren är den som äger bilen vid ingången av månaden då skatten ska betalas. Om du säljer din bil första augusti, är det du som ska betala, även om förfallodagen är sista augusti. Det beror på att du är ägare till bilen när månaden augusti inleds, vilken är den månad då skatten ska betalas in.

Skatt över 3600 kr

Om du har en bil med skatt på 4200 kr och en registreringsskylt där sista siffran är 4, betalar du huvudsakligen skatt i augusti, med tillägg i december och april. Om du säljer din bil sista mars, är det den nya ägaren som ska betala skatten för april och kommande fyra månaderna. Om du säljer din bil första april, är det du som ska betala kommande fyra månaderna, även om förfallodagen är sista april. Det beror på att du är ägare till bilen när månaden april inleds, då fordonsskatten ska betalas in. 

Det finns vissa undantagsfall, exempelvis om bilen är avställd eller kommer att ställas av i samband med ägarbytet. Om du som ägare har betalt skatt, och den nya ägaren väljer att ställa av bilen i samband med köpet, så kan du få tillbaka den skatt du betalat. Här kan du läsa mer om hur du enkelt kan sälja en avställd bil

Håll koll på när det är dags att betala skatten

När det är dags att betala får vanligtvis den som äger bilen ett inbetalningskort till sin digitala brevlåda eller postat hem till sin folkbokföringsadress.

När skickas inbetalningskortet ut till mig?

”Det ordinarie skattebeslutet med inbetalningskort skickas till dig från Transportstyrelsen senast den 12 i den månad som skatten ska betalas (betalningsmånad).”

Skatteverket.se

Även om Transportstyrelsen skickar ut ett inbetalningskort, är det är klokt att du själv håller koll på när och hur mycket du ska betala i fordonsskatt. Det är nämligen du som ägare som är ansvarig för att se till att du har fått inbetalningskortet. Transportstyrelsen rekommenderar att du hör av dig till dem om du inte fått inbetalningskort när det är en vecka kvar till att skatten ska vara betald.

Vad gäller när man leasar en bil?

Värt att nämna är att du som har en bil via leasing, är ansvarig för skatt och avgifter. Även om det är leasinggivaren som äger bilen, är det i detta fall den som kör och använder bilen som är ansvarig för att betala exempelvis fordonsskatt, trängselskatt, trafikförsäkring, parkeringsböter och tillkommande avgifter.

Två olika typer av skatt på bil – fordonsskatt och skatt på vinst

Det finns två olika typer av skatt vid försäljning av din bil. Den ena är fordonsskatten, som du betalar för varje fordon du äger som är skattepliktig och påställd.

Den andra formen är skatt på eventuell vinst vid försäljning av bilen. Om du gör en vinst på över 50 000 kr, behöver du betala en vinstskatt på 30% på den summa som överstiger 50 000 kr. Den betalar du i samband med deklarationen nästa år. Vad som gäller exakt när det kommer till privat försäljning och vinstskatt, kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida. Denna typen av skatt är dock relativt ovanlig när det kommer till att sälja bilar, eftersom de ofta hinner minska i värde innan försäljning.

Tips: Checklista om du vill sälja din bil!

Att sälja sin bil är ett stort beslut som kräver en del förberedelser och eftertanke. Vid en första anblick kan det ibland vara knepigt att få en bra förståelse för vilket alternativ som passar dig bäst. Vårt tips är därmed att kolla in vår artikel; Checklista när du ska sälja bilen privat eller till bilhandlare.

Sälj din bil till oss på hejdåbil, snabbt och enkel genom vår webbsida eller telefonnummer. Illustration av två händer som håller en mobil som visar Hejdåbils logotyp.

Sälj din bil till oss!

Funderar du på att sälja din bil? Vi erbjuder köp av alla typer av bilar, oavsett hur hög fordonsskatt bilen har i dagsläget. Nya, äldre begagnade, obesiktade, avställda, defekta och krockskadade är några av de bilar vi gärna köper! 

Skicka in en gratis förfrågan direkt på vår hemsida, eller ring upp oss på telefonnummer 073-663 11 41.

Om din bil är aktuell för oss att köpa, ger vi dig ett kostnadsförslag inom 10 minuter.

Du väljer såklart själv om du vill godta det eller inte. Om du vill sälja den, hämtar vi upp den på plats och sköter sådant som rör registrering och ägarbyte.

Snabbt, enkelt och säkert, oavsett vart i Sverige du och din bil befinner er!

Källor: Vanliga frågor om Fordonsskatt på Skatteverkets webbplats.

Mattias Jurinic
Mattias Jurinic
2024-06-10
Utmärkt service, trevlig personal, snabb affär och ett pris för bilen som jag var nöjd med.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
×
js_loader