Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

07
OKTO

Skatt vid försäljning av bil – vad är det som gäller?

Vad är det egentligen som gäller kring skatt när du vill sälja din bil? En viktig sak att tänka på när du ska sälja eller köpa en bil privat, är att fordonsskatten måste vara betald för att bilen ska vara laglig att köra. Därför kan det vara viktigt att hålla koll på när och hur skatten ska betalas in, även om du planerar att sälja din bil eller precis har sålt den. Här går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på om du planerar att sälja din bil.

När ska man betala skatt?

Du betalar alltid fordonsskatten i förskott. Antingen betalar du ett helt år i förskott, eller så betalar du fyra månader framåt i tiden. Upplägget beror på hur stor skatten på bilen är.

För bilar där skatten är under 3600 kr, betalar du skatt en gång om året. Om bilens skatt är högre än 3600 kr delas den upp på tre delbetalningar under ett års tid.

För att veta när det är dags att betala, tar du hjälp av den sista siffran i registreringsskylten. Om registreringsskylten på din bil har en bokstav som sista tecken, använder du den sista siffran innan den sista bokstaven, det vill säga näst sista tecknet i registreringsskylten. Transportstyrelsen bestämmer när bilägare ska betala skatten enligt denna tabell:

Sista siffran i registreringsskylten
Årsbetalning
Extra inbetalningarr för bilar med skatt över 3600 kr
0
Mars
Juli och november
1
April
Augusti och december
2
Maj
September och januari
3
Juni
Oktober och februari
4
Augusti
Augusti
5
Oktober
Februari och juni
6
November
Mars och juli
7
December
April och augusti
8
Januari
Maj och september
9
Februari
Juni och oktober

Är du osäker på när du ska betala, eller vill kolla om din bils fordonsskatt är betald, kan du alltid kontakta Transportstyrelsen eller ta hjälp av deras tjänster online. 

Vem ska betala skatt när man säljer en bil privat? 

Det enkla svaret på vem som är skattskyldig vid försäljning och ägarbyte, är att det är ägaren vid starten av månaden då fordonsskatten ska vara inbetald, som är skattskyldig. Det kan alltså betyda att du måste betala skatt trots att du planerar att sälja din bil, eller nyligen har sålt den. Vi kan titta närmare på två exempel:  

Skatt under 3600 kr

Om du har en bil med skatt på 2700 kr och en registreringsskylt där sista siffran är 4, ska du betala in ett engångsbelopp i augusti. Om du säljer din bil sista juli, är det den nya ägaren som ska betala skatten för det kommande året, eftersom den nya ägaren är den som äger bilen vid ingången av månaden då skatten ska betalas. Om du säljer din bil första augusti, är det du som ska betala, även om förfallodagen är sista augusti. Det beror på att du är ägare till bilen när månaden augusti inleds, vilken är den månad då skatten ska betalas in. 

Skatt över 3600 kr

Om du har en bil med skatt på 4200 kr och en registreringsskylt där sista siffran är 4, betalar du huvudsakligen skatt i augusti, med tillägg i december och april. Om du säljer din bil sista mars, är det den nya ägaren som ska betala skatten för april och kommande fyra månaderna. Om du säljer din bil första april, är det du som ska betala kommande fyra månaderna, även om förfallodagen är sista april. Det beror på att du är ägare till bilen när månaden april inleds, då fordonsskatten ska betalas in. 

Det finns vissa undantagsfall, exempelvis om bilen är avställd eller kommer att ställas av i samband med ägarbytet. Om du som ägare har betalt skatt, och den nya ägaren väljer att ställa av bilen i samband med köpet, så kan du få tillbaka den skatt du betalat. Här kan du läsa mer om hur du enkelt kan sälja en avställd bil. 

Håll koll på när det är dags att betala skatten

När det är dags att betala får vanligtvis den som äger bilen ett inbetalningskort till sin digitala brevlåda eller postat hem till sin folkbokföringsadress. Även om Transportstyrelsen skickar ut ett inbetalningskort, är det är klokt att du själv håller koll på när och hur mycket du ska betala i fordonsskatt. Det är nämligen du som ägare som är ansvarig för att se till att du har fått inbetalningskortet. Transportstyrelsen rekommenderar att du hör av dig till dem om du inte fått inbetalningskort när det är en vecka kvar till att skatten ska vara betald. 

Vad gäller när man leasar en bil? 

Värt att nämna är att du som har en bil via leasing, är ansvarig för skatt och avgifter. Även om det är leasinggivaren som äger bilen, är det i detta fall den som kör och använder bilen som är ansvarig för att betala exempelvis fordonsskatt, trängselskatt, trafikförsäkring, parkeringsböter och tillkommande avgifter. 

Två olika typer av skatt på bil – fordonsskatt och skatt på vinst 

Det finns två olika typer av skatt när du ska sälja din bil. Den ena är fordonsskatten, som du betalar för varje fordon du äger som är skattepliktig och påställd. 

Den andra formen är skatt på eventuell vinst vid försäljning av bilen. Om du gör en vinst på över 50 000 kr, behöver du betala en vinstskatt på 30% på den summa som överstiger 50 000 kr. Den betalar du i samband med deklarationen nästa år. Vad som gäller exakt när det kommer till privat försäljning och vinstskatt, kan du läsa mer om på Skatteverkets hemsida. Denna typen av skatt är dock relativt ovanlig när det kommer till att sälja bilar, eftersom de ofta hinner minska i värde innan försäljning. 

Sälj din bil till oss! 

Funderar du på att sälja din bil? Vi köper alla typer av bilar, oavsett hur hög fordonsskatt bilen har i dagsläget. Nya, begagnade, veteran och krockskadade är bara några av de bilar vi gärna köper! 

Skicka in en gratis förfrågan direkt på vår hemsida, eller ring upp oss på telefonnummer 073-663 11 41. Om din bil är aktuell för oss att köpa, ger vi dig ett kostnadsförslag inom 10 minuter. Du väljer såklart själv om du vill godta det eller inte. Om du vill sälja den, hämtar vi upp den på plats och sköter sådant som rör registrering och ägarbyte. Snabbt, enkelt och säkert, oavsett vart i Sverige du och din bil befinner er! 

Categories

Recent Posts