Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg
En bil som står och tappar värde

28
JUNI

Värdeminskning av bil: Hur mycket tappar min bil i värde?

Att förstå hur och varför en bil minskar i värde över tid är viktigt för att kunna fatta välgrundade beslut vid köp och försäljning. I denna artikel kommer vi att utforska ämnet värdeminskning av bil. Vi kommer bland annat gå in på vad värdeminskning innebär, hur mycket en bil tappar i värde per mil samt hur man kan beräkna värdeminskningen för sitt eget fordon. Genom att ta del av denna artikel kommer du förhoppningsvis bli bättre rustad för att navigera genom bilmarknaden och göra smarta val.

Gratis värdering

Vi värderar din bil – helt gratis och på bara några minuter via telefon eller e-post. Allt du behöver göra är att fylla i dina uppgifter här på vår webbplats. Du vet väl att du kan sälja din begagnade bil till Hejdåbil. Fordonets skick eller värde spelar ingen roll för oss – till oss kan du sälja en defekt eller gammal bil. Vi lovar alltid en rättvis värdering och en smidig försäljning av ditt fordon. 

Vad innebär värdeminskning av bil?


Värdeminskning är en naturlig del av fordonsägande, samt något som alla bilägare bör vara medvetna om. Det är viktigt att förstå att värdet på en bil kommer att minska över tid. Var därför realistisk när det kommer till din bils andrahandsvärde. 

Enligt experter sker den största värdeminskningen under bilens första år. Direkt efter att en ny bil har köpts och lämnat återförsäljarens lott kan dess värde minska med så mycket som 20-30%. Detta beror på att den snabbt övergår från att vara en ny bil till en begagnad bil. Efter denna inledande nedgång i värde minskar värdet vanligtvis i en jämnare takt under fordonets livslängd. 

Det är också värt att notera att olika bilmodeller och märken kan ha olika grad av värdeminskning. Vissa bilmärken är kända för att behålla sitt värde bättre än andra. Det kan vara klokt att göra sin research och jämföra olika bilmodeller och deras historiska värdeminskning, för att välja en bil som förväntas behålla ett högre andrahandsvärde. Detta kan vara till fördel vid en eventuell framtida försäljning eller ett inbyte. 

 

Vilka bilar sjunker minst i värde?

Bränslesnåla och praktiska bilar, som småbilar och familjebilar, är generellt sett bilar som håller sitt värde bäst. Genom att välja en bil av den här typen kan du öka chansen att minska värdeminskningen och få tillbaka en större del av bilens ursprungliga värde när du väljer att sälja den.

Här kommer en tabell över de bilar som har minst värdeminskning 2023. 

Placering

Bilmärke 

Antal problem*

1

Kia

145

2

Buick

147

3

Hyundai

148

4

Genesis

155

5

Toyota

158

6

Lexus

159

7

Porsche

162

8

Dodge

166

9

Cadillac

168

10

Chevrolet

171

Läs även: Checklista när du ska sälja bilen privat eller till bilhandlare

Hur mycket tappar en bil i värde per mil? 

Att bedöma värdeminskning av bil per mil kan vara klurigt, då den påverkas av flera faktorer. Kom ihåg att värdet på bilen minskar varje gång du tar en tur på vägarna. 

Enligt generella uppskattningar kan man räkna med att en genomsnittlig bil minskar i värde med cirka 10-20 öre per körda kilometer. Med andra ord kan man förvänta sig att värdet minskar med cirka 100-200 kronor för varje 1 000 kilometer som körs. 

Det är viktigt att notera att en bils värdeminskningen inte sker i en jämn takt över tid – det finns alltså ingen bestämd värdeminskning av bilen per år. De första åren är vanligtvis den period då bilen tappar mest i värde, för att sedan minska i en något jämnare takt. Värdeminskningen efter 3 år brukar vara ungefär hälften av nybilspriset. Det finns vissa bilar som kan behålla sitt värde bättre än andra på grund av deras kvalitet, popularitet och efterfrågan på marknaden.

Räkna ut värdeminskning av din bil

När man beräknar värdeminskningen av en bil är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer som påverkar bilens värde över tid. Både nya och begagnade bilar genomgår en betydande värdeminskning under årens lopp.

En bils värdeminskning: Viktiga faktorer att överväga 

  • Ålder: Bilens ålder är en viktig faktor vid beräkning av värdeminskning, även om den inte är den enskilt viktigaste. 
  • Miltal: Miltal varierar beroende på motortyp och användning. Generellt sett anses 16 000 till 30 000 kilometer per år vara normalt för dieselbilar och 10 000 till 20 000 kilometer per år för bensinmotorer. Högre användning kan påverka bilens funktion negativt och ytterligare påverka värdeminskningen.
  • Antal ägare: Ju färre ägare bilen har haft, desto högre blir värdet. Om en bil har bytt ägare flera gånger kan det ses som negativt. 
  • Typ av motor: Bensin- eller elmotorer är mycket eftertraktade på begagnatmarknaden idag. Dieselbilar har generellt sett en större värdeminskning. 
  • Bilmärke och modell: Populära och efterfrågade bilmodeller behåller ofta högre värde över tid, eftersom de är mycket eftertraktade på begagnatmarknaden. Detta gäller även vissa bilmärken med ett generellt gott rykte.
  • Tillval: Vissa tillval som luftkonditionering, eldrivna fönsterhissar och centrallås betraktas nu som standard. Om en bil saknar dessa funktioner kan dess värde minska betydligt.
  • Färg: Bilens färg kan också påverka dess värde. En neutral färg som grå tenderar att sälja bättre, medan mer utstickande färger som orange eller rosa kan vara svårare att sälja och därmed värderas lägre. 

Categories

Recent Posts