Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

20
JANU

Räcker det med ett kvitto vid bilförsäljning?

När du ska sälja eller köpa en begagnad bil är det viktigt att affären går rätt till. Alla viktiga papper och kontrakt ska vara inkluderade. Att som säljare endast ge ett kvitto vid en bilförsäljning är inte att föredra. Ett legitimt kontrakt är viktigt för att missförstånd och andra missöden ska kunna undvikas. Köpekontraktet för försäljning av bil ska innehålla allt det som avtalats vid affären. Om en oenighet skulle uppstå räcker inte ett kvitto till för att klargöra vad man kommit överens om.  

Hur skriver man ett kvitto för bilköp?

Att skriva ett kvitto vid en bilförsäljning är inte speciellt komplicerat. Kvittot ska fungera som en bekräftelse på att försäljningen ägt rum. Det brukar innehålla information som produktens namn, datum, pris, moms, vem försäljaren är och i vissa fall information om ånger- och bytesrätt. 

Ett kvitto är tillräckligt vid försäljning av föremål elle tjänster där inga stora summor pengar är inblandade. Vid en större affärer som ett bilköp behövs ett köpeavtal eller kontrakt där annan viktiga information samt överenskommelser finns med. 

När du säljer din bil till Hejdåbil kan du känna dig trygg med vetskapen om att affären går rätt till. Du får ett köpekontrakt där allt som är avtalat är inkluderat. Med oss har du dessutom kontroll från början till slut. Vi värdera din bil helt gratis så att du vet vad du kommer få betalt– redan innan försäljningstillfället. 

Hur skriver man ett köpekontrakt på bil? 

Vid köp av begagnad bil är det alltid en god idé att upprätta ett skriftligt köpekontrakt. Förutom grundläggande uppgifter som även står på kvittot, bör kontraktet innehålla information om bilens standard, servicehistorik, eventuella krediter som tagits på bilen samt säljarens skyldighet att registrera köparen som ägare i fordonsregistret (vid privat försäljning). 

Köpekontraktet är lika viktigt när du köper av eller säljer till en privatperson som när du vänder dig till en bilhandlare. Försäkra dig om att allt du och bilhandlaren kommit överens om finns med i köpekontraktet. Bilhandlaren är bunden till allt som har utlovats innan försäljningen, om inga ändringar gjorts innan försäljningstillfället, till exempel i avtalet mellan er. 

Köpekontrakt för bil mellan privatpersoner 

När du säljer en bil till privatperson i befintligt skick ansvarar ni själva för att skriva ett köpekontrakt om vad som avtalats mellan er. Det kan kännas osäkert att skriva ett kontrakt själv av den anledning att något viktigt ska glömmas bort. Behöver du hjälp kan du alltid kontakta någon professionell – eller ladda ner Konsumentverkets mall för köpekontrakt. 

Nedan listar vi även 10 saker som bör finnas med i ditt köpekontrakt. 

Ska du sälja din begagnade bil privat? Då behöver du veta hur ett ägarbyte går till. Mer om det kan du läsa här

10 saker som bör framgå av köpekontrakt för bil 

 1. Båda parternas namn/ företagsnamn och personuppgifter.
 2. Intyg om att säljaren äger bilen.
 3. Säljarens och köparens åtagande i samband med köpet.
 4. Information om bilens skick och andra relevanta uppgifter som registreringsnummer, chassisnummer, milantal, etc. 
 5. Uppgifter om tidigare reparationer (framförallt vid avsaknad av servicebok), samt besiktningsprotokoll, etc. 
 6.  Vad som ingår i priset. 
 7. Hur överlämningen ska ske. 
 8. Vad som händer ifall det uppstår fel i bilen och vilka åtgärder som vidtas av köparen. 
 9. Om ångerrätt ska gälla.
 10.  Eventuella garantier.  

Det behövs även en hel del andra viktiga dokument när du ska sälja en bil. Läs även vår artikel Kan man sälja en bil utan registreringsbevis

Hejdåbil – en snabb, smidig och trygg bilaffär 

Hejdåbil säljer alla bilar, oavsett märke, modell, defekt och ålder. Njut av en smidig och trygg affär som är över på nolltid och där alla viktiga säkerhetsåtgärder är vidtagna. Vi skriver ett köpekontrakt och genomför en kostnadsfri värdering online innan köptillfället. 

Allt du behöver göra för att komma igång är att ange bilens registreringsnummer och dina kontaktuppgifter. Slipp allt krångel och ansvar som kommer med att sälja bil privat, ta hjälp av Hejdåbil istället. 

Du kanske även undrar…

 • Vad ska ett kvitto för bilköp innehålla? 

Förväxla inte kvitto med köpekontrakt. Kvittot är enbart som ett bevis på att en försäljning ägt rum, men kan inte användas som en försäkran om ett missförstånd eller en osämja uppstår.  Kvittot brukar vanligtvis innehålla information som produktens namn, datum, pris, moms, vem försäljaren är och i vissa fall information om ånger- och bytesrätt.

 • Måste man skriva ett köpekontrakt när man ska sälja bil i befintligt skick?

Det finns ingen lag som säger att du måste skriva ett köpekontrakt vid en bilförsäljning. Däremot är det alltid en rekommendation då köpekontraktet fungerar som ett viktigt skydd om du exempelvis skulle stöta på en oseriös köpare eller säljare. 

 • När behövs ett kvitto för bilköp?

Även om kvittot inte fungerar som ett intyg för överenskommelser vid en bilförsäljning är det såklart viktigt med ett kvitto på ett köp. Framförallt om det är en transaktion som ska bokföras. Säljaren ska vid varje försäljningstillfälle ta fram och erbjuda ett kvitto. 

Categories

Recent Posts