fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Låt hejdåbil hjälpa dig med att sälja bil från dödsbo. Ett par bilnycklar som hänger framför ena baklampan som lyser rött.

Försäljning och ägarbyte av bil från dödsbo

Att göra ett ägarbyte är en viktig punkt när man säljer en bil. Om den nuvarande ägaren av bilen är ett dödsbo finns det dock några aspekter som kan vara bra att ha i åtanke. Här har vi samlat lite information som kan vara bra att veta vid försäljning och ägarbyte av en bil som ägs av ett dödsbo.  

Hur går man tillväga när man ska sälja en bil från ett dödsbo?

Precis som vid alla bilaffärer, behöver man göra ett ägarbyte vid försäljning av en bil från ett dödsbo. Eftersom ägaren av bilen är bortgången ser dock processen lite annorlunda ut. Sammanfattningsvis finns det fyra steg att följa:

  1. Vänta till bouppteckningen är klar
  2. Se till att alla dödsbodelägare är överens och lös eventuella fullmakter för att kunna sälja bilen
  3. Ta fram det senast utfärdade registreringsbeviset eller beställ ett nytt från transportstyrelsen
  4. Sälj bilen och gör ett ägarbyte genom bilens senast utfärdade registreringsbevis

Kan man sälja en bil innan bouppteckningen är klar?

Nej, det kan man inte. Innan en bil som tillhör ett dödsbo kan säljas måste bouppteckningen vara klar. Bouppteckningen redogör för de tillgångar och skulder som den bortgångne hade vid dödstillfället. Baserat på bouppteckningen delas sedan alla tillgångar upp mellan de olika dödsbodelägarna. Uppdelningen baseras på arvsrätten och eventuella önskemål från den avlidne.

För att få en klar överblick av alla de tillgångar och skulder som fanns vid dödstillfället, måste man alltså vänta med att sälja eller dela upp tillhörigheter. Bouppteckningen ska göras senast tre månader efter dödsfallet, men det kan dröja ytterligare innan själva bodelningen är klar.

Det är klokt att vänta med försäljningen till bouppteckningen är klar eftersom den visar alla skulder och tillgångar. Om ett dödsbo exempelvis inte kan betala sina skulder på grund av att en bil har sålts kan den person som signerar bokningen bli betalningsskyldig. Det kan även dyka upp önskemål från den avlidne i eventuella testamenten.

För dig som köper en bil från ett dödsbo är inte skillnaderna så stora jämfört med ett köp av en privatperson. Det som skiljer är att du gör affären med en representant av dödsboet istället för med en privatperson eller bilhandlare.

Ägarbyte på en bil från ett dödsbo görs genom registreringsbeviset

Som tidigare nämn måste ett ägarbyte göras i samband med att du säljer eller köper en bil. När det kommer till att göra ett ägarbyte för en bil där den nuvarande ägaren är ett dödsbo är förutsättningarna lite annorlunda.

Den stora skillnaden är att ägarbytet måste göras genom bilens registreringsbevis. Detta är alltså annorlunda om man jämför med ett ägarbyte i fall där ägaren inte är ett dödsbo. Då kan man också göra ett ägarbyte via registreringsbeviset, men det går också att göra på webben och i appen Mina fordon.

Använd det senast utfärdade registreringsbeviset

Det är alltid det senast utfärdade registreringsbeviset som är det giltiga. I registreringsbevis utfärdat efter 2004 används den gula delen. Är beviset utfärdat innan 2004 finns det bara en del, vilket går bra att använda så länge det är det senast utfärdade beviset. 

Om inte det senaste registreringsbeviset för bilen finns tillgängligt kan du beställa ett nytt registreringsbevis via transportstyrelsens webbsida. När man beställer ett registreringsbevis för ett dödsbo kostar det ingenting och båda delarna skickas direkt till folkbokföringsadressen. Du behöver alltså inte hämta ut det mot postförskott. 

När du har det senaste tillgängliga registreringsbeviset kan antingen en av dödsbodelägarna, en boutredningsman eller en representant från dödsboet underteckna anmälan om ägarbytet. Anmälan skickas sedan in till transportstyrelsen.

Även om det bara är en person som undertecknar bytet, måste alla dödsbodelägare vara överens. Det kan exempelvis vara bra att skapa en fullmakt för att säkerställa att alla godkänner att bilen säljs.

Hur går det till vid ägarbyte?

När du ska sälja eller köpa en bil, är det några saker du behöver tänka på. Att göra ett ägarbyte är en av de saker som ska bockas av på listan. Läs våran artikel; Ägarbyte på bil – hur gör man? för att få mer inblick i hur du gör ett ägarbyte på en bil och vad som kan vara bra att veta i samband med bytet!

En bilnyckel i Hejdåbils lila färger - En symbol för att vid försäljning av bil från dödsbo så tar Hejdåbil snabbt och effektivt över ansvaret för hela processen.

Vi vill hjälpa dig – Låt oss på hejdåbil sälja bilen åt dig

Om du vill underlätta processen att sälja en bil från ett dödsbo kan vi på Hejdåbil hjälpa dig. Vi värderar, hämtar bilen där den står och hanterar allt det administrativa som tillkommer när man säljer en bil. På så sätt hoppas vi kunna underlätta en tid som kan vara tung och krävande på många andra sätt. 

Vi köper allt från gamla, defekta, obesiktade, krockade och avställda bilar samt fordon som inte startar av någon okänd anledning. Bäst av allt, vi hämtar bilen, var du än är. Önskar du betalning med Swish eller banköverföring? Vi löser det!

Mattias Jurinic
Mattias Jurinic
2024-06-10
Utmärkt service, trevlig personal, snabb affär och ett pris för bilen som jag var nöjd med.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
×
js_loader