fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Hur fungerar det att skrota sin bil? Illustration av en bil som ska skrotas. En arbetare som får pengar för borttagning av bilen som ska skrotas.

Skrota bil – hur fungerar det?

Planerar du att skrota din gamla bil? Kom ihåg att du i många fall tjänar på att sälja den istället. Se alltid till att värdera bilen för att ta reda på hur mycket du kan få för den vid en försäljning.

Behöver din bil däremot dyra reparationer för att den ska kunna säljas vidare eller över huvud taget användas? Ja då är ett alternativ att skrota den, eller sälja den till en bilhandlare likt Hejdåbil. Vi köper defekta bilargamla bilarvagnskadade bilar och till och med bilar som inte vill starta. Idag är det enklare än någonsin att ge ditt fordon nytt liv i någon annans händer.

Hur skrotar man en bil?

Du bör alltid sälja eller lämna din skrotbil till en auktoriserad bilskrot i din kommun. Att bilskroten är just auktoriserad är mycket viktigt, då denna ger ut ett mottagningsbevis som gör det möjligt att anmäla skrotningen till Transportstyrelsen. Det är även via en auktoriserad bilskrot du säkerställer att bilen och dess farliga komponenter omhändertas på ett korrekt sätt.

Har du inte möjlighet att ta med bilen till skroten erbjuder vissa bilskrotar upphämtning – då tillkommer en extra kostnad. 

Det är även möjligt att anlita en tredje part som hjälper dig transportera bilen. Kom ihåg att denna tredje part då behöver ett tillstånd att få ta bilen för skrotning. Du kan annars bli betalningsskyldig, om något händer under transporten.

Måste jag skrota min bil efter olycka?

Om din bil skadas i en olycka kan ditt försäkringsbolag komma att kräva att bilen ska skrotas, även om den var i gott skick innan olyckan. Gör en värdering av din bil online för att utvärdera om det finns någon anledning att inte skrota den. På Hejdåbil värderar vi din bil  – helt kostnadsfritt. När du har uppskattat restvärdet kan du sedan kontakta försäkringsbolaget för att ta reda på om det är möjligt att sälja den istället.

Vad behöver jag ha med mig till en bilskrot?

När du ska skrota din bil behöver du ha med dig legitimation, den gula delen av registreringsbeviset (del 2) samt en fullmakt om någon annan än du ska frakta bilen. Har du tappat bort den gula delen av registeringsbeviset? Du kan vara lugn, det är hur enkelt som helst att beställa ett nytt på Transportstyrelsens hemsida

Efter skrotning ska bilen anmälas som skrotad hos Transportstyrelsen. Det gör du med hjälp av mottagningsbeviset du får hos bilskroten. Var noga med att avregistrera bilen och förväxla inte denna funktion med “Avställning”. Vid avregistrering tas bilen permanent bort från vägtrafikregistret. Om du skulle glömma bort att anmäla skrotningen av din bil kommer du fortsatt behöva betala bilskatt och försäkring.

Får man betalt för att skrota bilen?

I de flesta fall får du inte någon ersättning när du skrotar din bil – framförallt inte om den är äldre. Faktum är att den statliga skrotningspremien avskaffades 2007, och sedan dess har det varit svårare att sälja vissa skrotbilar mot betalning. Det är var du bor och bilens skick som i huvudsak avgör priset för dina skrotade bil och om du kommer få någon ersättning över huvud taget. Även vilken bilskrot du lämnar in den till har betydelse. 

Ett bättre alternativ är därför ofta att sälja din bil till en bilhandlare som tar emot gamla, skadade och avställda bilar. Vi på Hejdåbil har möjligheten att ge de flesta bilar ett nytt liv.

Vad kostar det att skrota en bil?

Du kan även behöva betala en summa för att skrota din bil. Ofta kan du dock komma undan en avgift, om du tar bilen till bilskroten på egen hand. Hur mycket och om det kostar att skrota en bil varierar mellan olika kommuner. I flertalet kommuner är tjänsten helt gratis. Tillkommer en kostnad beror detta oftast på att du behöver få bilen upphämtad och fraktad till skroten, att det saknas viktiga delar som växellåda och motor eller att den har en tom kaross.

Vem kan hämta en skrotbil?

Vilka möjligheter det finns för upphämtning av din skrotbil varierar beroende på vart i landet du bor. En del bilskrotar erbjuder en tjänst där de hämtar bilen mot betalning. I vissa delar av landet är det möjligt att anlita en bilhämtningsservice gratis. Ta reda på vilka möjligheter som finns just där du bor. På alla platser i landet är det dessutom enkelt att få tag på en bilbärgningsservice som hämtar upp din bil och tar den till skroten.

Kanske undrar du också…

Hur skrotar man en bil i delar?

Vill du skrota din bil i delar är ett alternativ att söka upp en miljöcertifierad bildemonterare. Du kan även ta din bil till en vanlig bilskrot då många av dessa även demonterar bilar och säljer delarna vidare. Kom ihåg att det ibland är mer lönsamt att skrota bilen hel då du i slutändan kommer lämnas med ett tomt skal som måste skrotas eller återvinnas.

Går det att skrota en utländsk bil i Sverige?

Ja, det går bra så länge du har tillgång till alla bilens handlingar. Du kommer efter skrotning få ett intyg som endast är giltigt i EU-länder. Skrotningsintyget ska skickas in med nummerplåtar till ansvarig myndighet i det land där bilen är registrerad.

Skrotpremien – Hur fungerar det?

I vissa fall kan du få ersättning när du skrotar bilen, men det kan även vara så att du behöver betala vissa kostnader i samband med skrotningen. Läs vår artikel; Ersättning för att skrota bilen – hur fungerar skrotpremien?, där vi går djupare in på hur och när du kan få ersättning för att skrota din bil.

Sälj bilen till hejdåbil istället för att skrota den! Illustration på en kvinna som hoppar glatt framför sin bil.

Är inte bilen redo för skroten riktigt än – sälj den till Hejdåbil

Slipp allt krångel som kommer med skrotning och tjäna en slant på köpet. Låt inte din avställda eller trasiga bil stå och dra i garaget och bara vänta på att bli fraktad till skroten. Hejdåbil köper din bil, allt från defekta och krockade bilar till obesiktade och gamla bildar. Letar du efter en snabb och enkel lösning som hjälper dig bli av med din bil på nolltid? Vi värderar och köper den till ett bra pris  –  snabbt, smidigt och prisvärt. Bäst av allt, vi hämtar din bil, var du än är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Daniel Cuervo
Daniel Cuervo
2024-07-08
They are the best. They bought my car in a fair price and faster than a blink of an eye!.
Tony Andersson
Tony Andersson
2024-07-02
Snabba, proffsiga och trevliga!
Emilienne Ronzier-Joly
Emilienne Ronzier-Joly
2024-06-19
Sålde min bil med defekt motor och allt gick snabbt och smidigt. Trevligt bemötande och trygg affär.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
×
js_loader