Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

26
JULI

Skrota bil – hur fungerar det?

Planerar du att skrota din gamla bil? Kom ihåg att du i många fall tjänar på att sälja den istället. Se alltid till att värdera bilen för att ta reda på hur mycket du kan få för den vid en försäljning.

Behöver din bil däremot dyra reparationer för att den ska kunna säljas vidare eller över huvud taget användas? Ja då är ett alternativ att skrota den, eller sälja den till en bilhandlare likt Hejdåbil. Vi köper defekta bilargamla bilarvagnskadade bilar och till och med bilar som inte vill starta. Idag är det enklare än någonsin att ge ditt fordon nytt liv i någon annans händer.  

Hur skrotar man en bil?

Du bör alltid sälja eller lämna din skrotbil till en auktoriserad bilskrot i din kommun. Att bilskroten är just auktoriserad är mycket viktigt, då denna ger ut ett mottagningsbevis som gör det möjligt att anmäla skrotningen till Transportstyrelsen. Det är även via en auktoriserad bilskrot du säkerställer att bilen och dess farliga komponenter omhändertas på ett korrekt sätt.

Har du inte möjlighet att ta med bilen till skroten erbjuder vissa bilskrotar upphämtning – då tillkommer en extra kostnad. 

Det är även möjligt att anlita en tredje part som hjälper dig transportera bilen. Kom ihåg att denna tredje part då behöver ett tillstånd att få ta bilen för skrotning. Du kan annars bli betalningsskyldig, om något händer under transporten.

Måste jag skrota min bil efter olycka?

Om din bil skadas i en olycka kan ditt försäkringsbolag komma att kräva att bilen ska skrotas, även om den var i gott skick innan olyckan. Gör en värdering av din bil online för att utvärdera om det finns någon anledning att inte skrota den. På Hejdåbil värderar vi din bil  – helt kostnadsfritt. När du har uppskattat restvärdet kan du sedan kontakta försäkringsbolaget för att ta reda på om det är möjligt att sälja den istället.

Vad behöver jag ha med mig till en bilskrot?

När du ska skrota din bil behöver du ha med dig legitimation, den gula delen av registreringsbeviset (del 2) samt en fullmakt om någon annan än du ska frakta bilen. Har du tappat bort den gula delen av registeringsbeviset? Du kan vara lugn, det är hur enkelt som helst att beställa ett nytt på Transportstyrelsens hemsida

Efter skrotning ska bilen anmälas som skrotad hos Transportstyrelsen. Det gör du med hjälp av mottagningsbeviset du får hos bilskroten. Var noga med att avregistrera bilen och förväxla inte denna funktion med “Avställning”. Vid avregistrering tas bilen permanent bort från vägtrafikregistret. Om du skulle glömma bort att anmäla skrotningen av din bil kommer du fortsatt behöva betala bilskatt och försäkring.

Får man betalt för att skrota bilen?

I de flesta fall får du inte någon ersättning när du skrotar din bil – framförallt inte om den är äldre. Faktum är att den statliga skrotningspremien avskaffades 2007, och sedan dess har det varit svårare att sälja vissa skrotbilar mot betalning. Det är var du bor och bilens skick som i huvudsak avgör priset för dina skrotade bil och om du kommer få någon ersättning över huvud taget. Även vilken bilskrot du lämnar in den till har betydelse. 

Ett bättre alternativ är därför ofta att sälja din bil till en bilhandlare som tar emot gamla, skadade och avställda bilar. Vi på Hejdåbil har möjligheten att ge de flesta bilar ett nytt liv.

Vad kostar det att skrota en bil?

Du kan även behöva betala en summa för att skrota din bil. Ofta kan du dock komma undan en avgift, om du tar bilen till bilskroten på egen hand. Hur mycket och om det kostar att skrota en bil varierar mellan olika kommuner. I flertalet kommuner är tjänsten helt gratis. Tillkommer en kostnad beror detta oftast på att du behöver få bilen upphämtad och fraktad till skroten, att det saknas viktiga delar som växellåda och motor eller att den har en tom kaross.

Vem kan hämta en skrotbil?

Vilka möjligheter det finns för upphämtning av din skrotbil varierar beroende på vart i landet du bor. En del bilskrotar erbjuder en tjänst där de hämtar bilen mot betalning. I vissa delar av landet är det möjligt att anlita en bilhämtningsservice gratis. Ta reda på vilka möjligheter som finns just där du bor. På alla platser i landet är det dessutom enkelt att få tag på en bilbärgningsservice som hämtar upp din bil och tar den till skroten.

Kanske undrar du också…

Hur skrotar man en bil i delar?

Vill du skrota din bil i delar är ett alternativ att söka upp en miljöcertifierad bildemonterare. Du kan även ta din bil till en vanlig bilskrot då många av dessa även demonterar bilar och säljer delarna vidare. Kom ihåg att det ibland är mer lönsamt att skrota bilen hel då du i slutändan kommer lämnas med ett tomt skal som måste skrotas eller återvinnas.

Går det att skrota en utländsk bil i Sverige?

Ja, det går bra så länge du har tillgång till alla bilens handlingar. Du kommer efter skrotning få ett intyg som endast är giltigt i EU-länder. Skrotningsintyget ska skickas in med nummerplåtar till ansvarig myndighet i det land där bilen är registrerad. 

Är inte bilen redo för skroten riktigt än – sälj den till Hejdåbil

Slipp allt krångel som kommer med skrotning och tjäna en slant på köpet. Låt inte din avställda eller trasiga bil stå och dra i garaget och bara vänta på att bli fraktad till skroten. Hejdåbil köper din bil och anordnad med upphämtning vid behov. Letar du efter en snabb och enkel lösning som hjälper dig bli av med din bil på nolltid? Vi värderar och köper den till ett bra pris  –  snabbt, smidigt och prisvärt.

Categories

Recent Posts