Senast uppdaterad:
Skrota bil – hur fungerar det?
Planerar du att skrota din gamla bil? Kom ihåg att du i många fall tjänar på att sälja den istället. Se alltid till att värdera bilen för att ta reda på hur mycket du kan få för den vid en försäljning.
Behöver din bil dyra reparationer för att den ska kunna säljas vidare eller över huvud taget användas? Ett alternativ är såklart att skrota den, men överväg även alternativet att sälja den till en bilhandlare som oss.
Hur skrotar man en bil?
Du bör alltid sälja eller lämna din skrotbil till en auktoriserad bilskrot i din kommun. Att bilskroten är auktoriserad av länsstyrelsen är mycket viktigt, då denna ger ut ett mottagningsbevis som gör det möjligt att anmäla skrotningen till Transportstyrelsen. Det är även via en auktoriserad bilskrot du säkerställer att bilen och dess farliga komponenter omhändertas på ett korrekt sätt.
Har du inte möjlighet att ta med bilen till skroten erbjuder vissa bilskrotar upphämtning – men hör dig för ifall det tillkommer en extra kostnad.
Det är även möjligt att anlita en tredje part som hjälper dig transportera bilen. Kom ihåg att denna tredje part då behöver ett tillstånd att få ta bilen för skrotning. Du kan annars bli betalningsskyldig, om något händer under transporten.
Måste jag skrota min bil efter olycka?
Om du krockat bilen i en bilolycka och din bil skadats i kan ditt försäkringsbolag komma att kräva att bilen ska skrotas, även om den var i gott skick innan olyckan. Gör en värdering av din bil online för att utvärdera om det finns någon anledning att inte skrota den. På Hejdåbil värderar vi din bil – helt kostnadsfritt. När du har fått en värdering kan du uppskatta restvärdet och så kan du igen kontakta försäkringsbolaget för att ta reda på om det är möjligt att sälja den istället.
Vad behöver jag ha med mig till en bilskrot?
När du ska skrota din bil behöver du ha med dig legitimation, den gula delen av registreringsbeviset (del 2) samt en fullmakt om någon annan än du ska frakta bilen.
Har du tappat bort den gula delen av registeringsbeviset? Du kan vara lugn, det är hur enkelt som helst att beställa ett nytt på Transportstyrelsens hemsida.
Efter skrotning ska bilen anmälas som skrotad hos Transportstyrelsen. Det gör du med hjälp av mottagningsbeviset du får hos bilskroten. Var noga med att avregistrera bilen och förväxla inte denna funktion med “Avställning”. Vid avregistrering tas bilen permanent bort från vägtrafikregistret. Om du skulle glömma bort att anmäla skrotningen av din bil kommer du fortsatt behöva betala bilskatt och försäkring.
Får man betalt för att skrota bilen?
Det finns en ny skrotningspremie från och med 15 augusti 2024 som är tillgänglig fram till slutet av 2025, vi har skrivit en artikel som tar upp bland annat vilka villkor och krav som gäller för den. I de allra flesta fall får du inte någon ersättning när du skrotar din bil – framförallt inte om den är äldre. Den statliga skrotningspremien avskaffades 2007, och sedan dess har det varit svårare att sälja skrotbilar mot betalning. Det är var du bor och bilens skick som i huvudsak avgör priset för din skrotade bil och om du kommer få någon ersättning över huvud taget. Även vilken bilskrot du lämnar in den till har betydelse.
Ett bättre alternativ är därför ofta att sälja din bil till en bilhandlare som tar emot defekta, krockade, obesiktade och avställda bilar, vi på Hejdåbil ger alla begagnade bilar en extra chans. Fyll i vårt värderingsformulär eller kontakta oss, vi gör det enklare än någonsin att säga Hejdå till din bil.
Vad kostar det att skrota en bil?
Du kan behöva betala en summa för att skrota din bil. Ofta kan du dock komma undan en avgift, om du tar bilen till bilskroten på egen hand. Hur mycket och om det kostar att skrota en bil varierar mellan olika kommuner. I flertalet kommuner är tjänsten helt gratis. Tillkommer en kostnad beror detta oftast på att du behöver få bilen upphämtad och fraktad till skroten, att det saknas viktiga delar som växellåda och motor eller att den har en tom kaross.
Vem kan hämta en skrotbil?
Vilka möjligheter det finns för upphämtning av din skrotbil varierar beroende på vart i landet du bor. En del bilskrotar erbjuder en tjänst där de hämtar bilen mot betalning. I vissa delar av landet är det möjligt att anlita en bilhämtningsservice gratis. Ta reda på vilka möjligheter som finns just där du bor. På alla platser i landet är det dessutom enkelt att få tag på en bilbärgningsservice som hämtar upp din bil och tar den till skroten.
Hur skrotar man en bil i delar?
Vill du skrota din bil i delar är ett alternativ att söka upp en miljöcertifierad bildemonterare. Du kan även ta din bil till en vanlig bilskrot då många av dessa även demonterar bilar och säljer delarna vidare. Kom ihåg att det ibland är mer lönsamt att skrota bilen hel då du i slutändan kommer lämnas med ett tomt skal som ändå måste skrotas eller återvinnas.
Går det att skrota en utländsk bil i Sverige?
Ja, det går bra så länge du har tillgång till alla bilens handlingar. Du kommer efter skrotning få ett intyg som endast är giltigt i EU-länder. Skrotningsintyget ska skickas in med nummerplåtar till ansvarig myndighet i det land där bilen är registrerad.
Är inte bilen redo för skroten riktigt än – sälj den till Hejdåbil
Slipp allt krångel som kommer med skrotning och tjäna en slant på köpet. Låt inte din avställda eller trasiga bil stå och tappa ännu mera värde i garaget och bara vänta på att bli fraktad till skroten. Vi på Hejdåbil köper även trasiga bilar, så väl defekta som krockade som obesiktade. Letar du efter en trygg, snabb och enkel lösning som hjälper dig bli av med din bil på nolltid? Vi värderar och köper den till ett bra pris och bäst av allt, vi hämtar din bil på plats, vart i Sverige du än är!
Kategorier
- Biläventyr och upplevelser (2)
- Bilförsäljning (7)
- Bilkunskap (9)
- Bilstatistik (1)
- Nyheter (2)
- Regler och rekommendationer (8)