fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Chassinummer kan stå på bakdelen av en vit volvo

Chassinummer på bil: Allt du behöver känna till

Man skulle kunna säga att chassinumret fungerar lite som bilens fingeravtryck. Det ger nämligen en unik identifieringskod för varje fordon. Du kan hitta numret på flera ställen på din bil, och det kan vara bra att veta vart – men också hur du ska tolka det. I den här artikeln guidar vi dig till var du hittar chassinumret och hur det kan ge dig viktig information om din bil.

Vad är ett chassinummer?

Ett chassinummer på bil, även känt som Vehicle Identification Number (VIN), är en unik 17-teckens kod som används för att identifiera och spåra individuella fordon. Det inkluderar information om tillverkaren, fordonsspecifikationer, årsmodell, tillverkningsort och en unik identifierare. Med andra ord kan du hitta mer bilinformation i ett chassinummer än vad du kan göra i ett regnummer.  

Numret används för registrering, bilköp, försäkring och för att spåra fordon. Det är viktigt att förvara informationen säkert för ägandebevis och för att förebygga stöld eller bedrägeri.

Var hittar jag bilens chassinummer?

Så hur fungerar placeringen av chassinumret? Det går att hitta chassinumret på olika platser på din bil. De vanligaste är: 

Framför vindrutan: Du kan oftast hitta chassinumret på insidan av vindrutan på förarsidan, nära vindrutetorkaren. 

Dörrstolpar: Ibland finns chassinumret på dörrstolparna på förar-och passagerarsidan. Vanligtvis står det på en etikett eller en metallplatta – framförallt på äldre bilar.  

Motorhuven: På vissa bilar kan du hitta chassinumret på insidan av motorhuven.

I fordonsdokumenten: Chassinumret bör även finnas med i din bils fordonsdokument – exempelvis i registreringsbeviset. 

I försäkringsdokumenten: Om du har försäkrat din bil, kan chassinumret vara angivet i dina försäkringsdokument.

På chassit: I vissa fall behöver du titta under bilen på själva chassit för att hitta chassinumret. Det är dock ovanligt att det krävs – och du kommer behöva professionell hjälp.  

När får bilen ett chassinummer?

Bilen får sitt chassinummer under tillverkningsprocessen. Oftast i samband med att chassit byggs eller monteras. Då stansas eller graveras numret på olika delar av fordonet. Det här är en grundläggande del av fordonets identifikation och används för registrering, ägandebevis, försäkring och andra ärenden relaterade till fordonet.  

I praktiken tilldelas alltså chassinumret innan fordonet når marknaden och processen ingår i fordonsproduktionen. 

Hur är chassinumret uppbyggt?

Chassinumret är unikt för varje fordon och sammansatt av olika komponenter. Det inkluderar en kombination av siffror och bokstäver. Undantagna är bokstäverna I, O och Q, för att undvika potentiell förväxling. Numret är strukturerat i flera delar.  

Genom att tolka chassinumret får du viktig information om fordonet, inklusive tillverkare, fordonsspecifikationer och annan relevant data. 

Tillverkarens identifiering (1-3): De första tre tecknen fungerar som identifiering av fordonets tillverkare eller märke. Dessa tecken kallas ibland för “World Manufacturer Identifier” (WMI) och anger vilket företag som tillverkade fordonet.

Beskrivning av fordonet (4-8): Följande fem tecknen ger information om fordonets specifika modell, karossstil, motor och annan relevant information. 

Kontrolltecken (9:e): Det nionde tecknet i VIN är ett kontrolltecken som används för att verifiera att de tidigare tecknen är korrekta. Det är baserat på en matematisk formel och används för att minska risken för felaktiga VIN.

Tillverkningsår (10:e): Det tionde tecknet representerar fordonets tillverkningsår. Det är oftast en siffra som motsvarar ett specifikt år.

Tillverkningsort (11:e): Det elfte tecknet ger information om var fordonet tillverkades.

Serienummer (12-17): De sex sista tecknen i VIN är ett nummer som är unikt för det specifika fordonet och ska inte förekomma på något annat fordon. 

Måste man ha chassinummer?

Ja, alla motorfordon måste ha ett chassinummer (Källa: Transportstyrelsen). Chassinumret är en viktig identifierare som krävs för registrering, försäkring och spårning av fordon. Det används för att bevisa ägandet av fordonet, underlätta försäkringshantering och rapportera stulna fordon. Dessutom hjälper chassinumret till att spåra fordonets historik och säkerhetsinformation, samt säkerställa trafiksäkerheten. Det är en nödvändig och obligatorisk del av identifikationen av ett fordon. 

Läs även: Kan man sälja en bil utan registreringsbevis?

”Varje bil har ett registreringsbevis där man hittar information om bilen och ägaren av bilen. Det följer med från att bilen säljs första gången, till att den skrotas… Kan man sälja en bil utan registreringsbevis?  

Chassinummer på bil - Två personer funderar - Vad kan jag använda chassinumret till?

Vad kan jag använda chassinumret till? 

Reservdelar och reparationer: När du behöver köpa reservdelar eller få din bil reparerad kan chassinumret hjälpa dig säkerställa att du får de rätta delarna och den service som passar din specifika bilmodell.

Försäkring och underhåll: Försäkringsbolag och mekaniker kan använda chassinumret för att få tillgång till specifik information om din bil. Det inkluderar tekniska specifikationer och detaljer om eventuella säkerhetsåterkallelser eller bilens skadehistorik.

Registrering och ägande: Chassinumret används ofta vid registrering av fordon och för att bevisa ägandeskap. Det är en viktig del av fordonets dokumentation och kan användas för att överföra ägandeskap eller bevisa att du äger fordonet.

Köp av begagnade fordon: När du köper en begagnad bil är det viktigt att kontrollera chassinumret för att verifiera fordonets historik och se om det finns några kända problem eller skador.

Korrekt information vid försäljning: Numret hjälper dig att tillhandahålla korrekt information om bilens tillverkare, modell, tillverkningsår och specifikationer till potentiella köpare. Detta ökar förtroendet och gör det enklare att marknadsföra bilen.

Läs även: Sälja bil privat: Vem har ansvar för vad?

Önskar du en smidig försäljning – sälj din bil till Hejdåbil 

När du säljer din bil till Hejdåbil slipper du leta fram en mängd information om årsmodell och skick. För oss spelar det ingen roll när din bil är tillverkad eller hur servicehistoriken ser ut. Vi köper såväl gamla som defekta och avställda bilar – men såklart även nya och helt fungerande modeller. Med vår service har det aldrig varit enklare att få din bild såld. Fyll i vårt formulär och sälj din bil på 10-15 minuter. 

Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader