fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Bonus Malus var inte bra för sportbilarna. Bred bild med en sportbil bakifrån, röda bakljus.

Bonus-malus: Vad är det och hur fungerar systemet idag?

Det så kallade bonus-malus systemet infördes 1 juli 2018 och var en del av den dåvarande regeringens bredare strategi för att minska koldioxidutsläppen och hantera de svåra klimatförändringarna. Målet var att minska utsläppen med 50% fram till 2030. Idag finns systemet inte längre kvar – inte bonusen i alla fall. Men en malusskatt finns fortfarande. I den här artikeln kommer vi tala mer om hur bonus-malus systemet fungerade och vad malusskatten innebär idag.

När försvann bonus-malus?

Systemet försvann redan i november 2022. Det här innebar att bonusen som tidigare ingick i systemet slutade vara tillgänglig år 2023. Dock finns malusskatten fortfarande kvar.

Det är för närvarande oklart hur länge skattesystemet kommer att fortsätta existera. Eventuella framtida förändringar ligger på regeringens bord och påverkas av de aktuella målen inom miljö- och transportpolitiken.

Tips: Skatt vid försäljning av bil

Vad är det egentligen som gäller kring skatt när du vill sälja din bil? En viktig sak att tänka på när du ska sälja eller köpa en bil privat, är att fordonsskatten måste vara betald för att bilen ska vara laglig att köra. Läs mer i vår artikel: Skatt vid försäljning av bil – vad är det som gäller?

Illustration av Khalil som fixar med alla viktiga Skattepapper och bonus malus frågor över mobiltelefon och brev.

Vad är bonus-malus?

Bonus-malus var och är ett system som syftar till att främja miljövänliga fordon och minska koldioxidutsläpp. Men vad betyder då bonus-malus? Namnet kommer från det latinska språket och kan översättas som “bra” och “dåligt”. I det här sammanhanget används det dock som ett sätt att belöna miljövänliga fordon (bonus) och straffa fordon som inte uppfyller miljökraven (malus).

Den som köper miljövänliga fordon, det vill säga fordon med låga koldioxidutsläpp (CO2), tilldelades tidigare en bonus. Bonusen kunde vara ekonomiskt förmånlig och fungerade som ett incitament för människor att välja fordon med lägre utsläpp. När någon köper ett fordon som inte uppfyller de fastställda miljökraven och som har höga CO2-utsläpp, tilldelas istället en förhöjd fordonsskatt. Med det sagt påverkas gamla och nya bilar olika av bonus-malus.

En sportbil bakifrån, en dålig miljöbil ur bonus malus synpunkt.

Vad är malusskatt?

Malusskatt är den skatt som tas ut från vissa fordon med höga koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. En miljöbil behöver alltså inte betala någon skatt. Nedan följer några viktiga punkter som hjälper dig att bättre förstå hur malusskatten fungerar:

Höga CO2-utsläpp

Malusskatten tillämpas på bilar som har höga koldioxidutsläpp per kilometer vid blandad körning. Vanligtvis gäller det bensin- och dieseldrivna bilar som släpper ut mer än 95 gram CO2 per kilometer.

Skattesatser

Skattesatserna varierar beroende på fordonets koldioxidutsläpp. För bilar som släpper ut mellan 95 och 140 gram CO2 per kilometer gäller en viss skattesats per gram CO2-utsläpp. För bilar som släpper ut över 140 gram CO2 per kilometer gäller en högre skattesats per gram CO2.

Miljötillägg

För dieselbilar tillkommer ett miljötillägg till malusskatten. Detta miljötillägg är en extra avgift som tas ut för att reflektera dieselbilarnas potentiella negativa miljöpåverkan.

Periodisk

Malusskatten gäller vanligtvis under de tre första åren efter att fordonet har registrerats. Efter denna period upphör malusskatten, och fordonet beskattas enligt de vanliga reglerna för årlig fordonsskatt.

Hur fungerar bonus-malus? (Innan november 2022)

Privata fordon

Bonus-malus systemet för privata fordon innefattar alla nya fordon inom kategorierna personbilar, husbilar, lätta lastbilar och lätta bussar. Systemet gäller endast för nya fordon som är av årsmodell 2018 eller senare och som inte har varit påställda före den 1 juli 2018 (Tips: Sälj din avställda bil!). Bilar som är äldre omfattas inte av varken bonus eller malus (Tips: Sälj din gamla bil!). Nedan går vi igenom hur beräkningen av bonus-malus ser ut för privata fordon.

Bonus

För fordon med CO2-utsläpp på högst 60 gram per kilometer ges en bonus på max 60 000 kronor. För den som köper en bil med nollutsläpp, såsom en elbil eller vätgasbil, är den högsta bonusen också 60 000 kronor. För varje extra gram CO2 som en bil släpper ut, minskar bonusen med 833 kronor. Bonusen får inte heller överstiga 25 % av fordonets nypris.

Malus

Det är endast bensin- och dieseldrivna bilar som släpper ut mer än 95 gram CO2 per kilometer vid blandad körning som påverkas av malus. För dessa bilar är skatten följande:

  • 95 gram upp till 140 gram = 82 kronor per gram.
  • 140 gram och uppåt = 107 kronor per gram.

Grundbeloppet för malusskatten är 360 kronor per år, men för dieselbilar tillkommer ett miljötillägg på 250 kronor. Dessutom tillkommer ett bränsletillägg för dieselbilar och elhybrider vars förbränningsmotors drivmedel släpper ut mer än 95 gram CO2 per kilometer. Bränsletillägget räknas ut genom att multiplicera det totala antalet gram CO2-utsläpp per kilometer med 13,52.

Tjänstefordon

För tjänstebilar förekommer särskilda regler vad gäller bonus-malus, som skiljer sig från reglerna för privata fordon. Systemet påverkar framförallt bilar som tidigare klassificerades som miljövänliga, men som nu inte längre anses vara “gröna”. Något som många dieselbilar drabbats av. Nedan går vi igenom hur beräkningen av bonus-malus ser ut för tjänstefordon.

Bonus

Bonusen till företaget som äger tjänstebilen får högst vara det belopp som motsvarar 35 procent av prisskillnaden mellan bilens nypris och nypriset för närmast jämförbara bil. Det gäller om bilens nypris är högre än priset för den närmast jämförbara bilen. Något som innebär att bonusen är baserad på prisskillnaden mellan den aktuella tjänstebilen och en jämförbar bil som har lägre koldioxidutsläpp. Bonusen kan dock inte överstiga 35 procent av prisskillnaden.

För elbilar, laddhybrider och gasbilar sänks förmånsvärdet till motsvarande bil utan miljöteknik. Utöver det sänks förmånsvärdet med 40 procent (upp till max 10 000 kronor). Detta innebär att skattelättnaden tillämpas på dessa miljövänliga fordon för att uppmuntra användningen av dem.

Malus

Malusskatten läggs till på förmånsvärdet för tjänstebilen. Det innebär att tjänstebilar som klassas som miljöskadliga blir dyrare eftersom skatten ökar förmånsvärdet och därmed skatteplikten.

Vill du slippa skatt för höga koldioxidutsläpp? Sälj din gamla bil till Hejdåbil

Att behålla en bil som är gammaldefekt eller kanske krockad innebär ibland högre kostnader än om du skulle köpa en ny. Du behöver betala för en mängd reparationer, och malusskatt för att den släpper ut mycket koldioxid. Spara pengar genom att sälja din bil till Hejdåbil.

En kvinna som säljer bilen med höga koldioxidutsläpp till hejdåbil genom ett enkelt kontaktformulär.

Vi köper din bil helt utan krångel – och på precis den plats där du befinner dig just nu. Sälj din bil redan idag! 

Källor:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Daniel N
Daniel N
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
×
js_loader