fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Hur fungerar bilförsäkring vid ägarbyte?  bild på en hand som håller sedlar medan handen bredvid håller i en pappersbit som är utklippt som en bil.

Bilförsäkring vid ägarbyte – så här fungerar det!

Det finns olika typer av bilförsäkringar. Dels är det trafikförsäkringen som är obligatorisk för alla bilar i bruk, och så finns det ytterligare bilförsäkringar som du själv kan välja om du vill ha eller inte. Här kan du läsa mer om försäkringsformerna och vad som händer med en bilförsäkring vid ett ägarbyte.

Olika typer av bilförsäkring

Man brukar dela upp bilförsäkringar i två. En utav dem är alltså trafikförsäkringen, som krävs för att du ska kunna köra bilen lagligt. Den andra typen av bilförsäkring kan du själv välja om du vill ha eller inte.

Trafikförsäkring

Denna försäkring täcker bland annat skador på dig som förare, på eventuella passagerare och andra människor som skadas vid en olycka. Om du skulle råka skada någon annans egendom, täcks även detta av försäkringen.

Eftersom det är lag på att alla bilar ska ha en trafikförsäkring när den används, kan det bli ganska dyrt om man inte har en sådan. För en bil som är påställd och inte har någon trafikförsäkring, kommer bilens ägare få böta ungefär 100 kr för varje dag bilen inte är försäkrad

Övrig bilförsäkring

Hur mycket du vill att din bil ska vara skyddad utöver vad som täcks in av trafikförsäkringen bestämmer du själv. Du kan välja olika nivåer, där exempelvis brand, stöld och skador på bilens fönster täcks av försäkringen. Det finns även mer heltäckande försäkringar som även kan ge dig ersättning för krock med djur, skadegörelse eller vagnskada.

Det är alltid bilens ägare som är ansvarig för bilförsäkring

Bilens ägare är alltid den som är ansvarig för att bilen är trafikförsäkrad. Det gäller alltså fram till att ägarbytet är godkänt av Transportstyrelsen. Så snart som ett ägarbyte har blivit godkänt, är det den nya ägaren som behöver se till att bilen är försäkrad från dag ett av ägandeskapet.

Om du står som ägare på flera bilar, så måste varje enskild bil ha en egen trafikförsäkring. Är du osäker på statusen för en bil (din egen eller en bil du funderar på att köpa), kan du använda Transportstyrelsens hemsida för att få fram fordonsuppgifter.

Vad händer med en bilförsäkring vid ägarbyte?

Vad som händer med bilförsäkringen i samband med ett ägarbyte är olika beroende på om du ska sälja eller köpa bilen.

För dig som säljer – du behöver vanligtvis inte säga upp bilförsäkringen

För dig som säljer bilen, avslutas trafikförsäkringen vanligtvis automatiskt i samband med att ägarbytet genomförs. Anledningen är att det alltid är den nuvarande ägarens ansvar att ha en trafikförsäkring. När du säljer bilen och registrerar ett ägarbyte, avslutas bilförsäkringen eftersom att du då inte längre är ägare.

Värt att nämna är att det alltid är den nuvarande ägaren som är ansvarig för skatter, avgifter och försäkringar. Om du planerar att sälja din bil, men affären av någon anledning inte går igenom, så är det alltså fortfarande du som äger bilen. Se då till att fortsätta betala skatt och försäkring, för att slippa påminnelseavgifter eller riskera att du kör runt olagligt.

För dig som köper – du behöver teckna en bilförsäkring

För dig som köper en bil, är det viktigt att du ser till att teckna alla försäkringar du behöver på bilen. Eftersom trafikförsäkringen är något som du måste ha från och med första dagen av ditt ägarskap, är ett tips att redan ha det förberett innan ni har signat ägarbytet. Du kan se till att den börjar gälla från den dag då du och säljaren planerar ägarbytet, eller så kan du se till fixa det i samband med att ni tecknar ägarbytet. Om du i förväg tecknar en bilförsäkring, och köpet av någon anledning inte går igenom, kan du i de flesta fall säga upp försäkringen så länge du inte påbörjat något ägarskap av bilen.

Anledningen till att det är bra att ha det förberett, är för att bilen är olaglig att köra utan försäkringen. Dessutom tillkommer en avgift på ungefär 100 kr för varje dag du som ny ägare inte har en trafikförsäkring.

Uppsägning av bilförsäkring

Många av bilförsäkringarna tecknas nuförtiden ett år i taget, men det finns en del försäkringsbolag som erbjuder kortare bindningstid.

Om du vill säga upp din försäkring på bilen brukar du endast kunna göra det i samband med att försäkringen löper ut. Kontakta försäkringsbolaget i god tid innan datumet då försäkringen löper ut, för att be om en uppsägning av din bilförsäkring. Om du ställer av bilen, så blir vanligtvis alla bilförsäkringar vilande. Det innebär att så snart bilen ställs på igen, så kommer försäkringen fortsätta från där den pausats.

Är det en trafikförsäkring du vill säga upp så är det klokt att inte ha något glapp mellan försäkringsperioderna. Detta eftersom du kommer få betala en extra kostnad för alla dagar din bil är påställd men inte har någon försäkring. För dig som vill säga upp en icke obligatorisk bilförsäkring, är det du själv som avgör vilket upplägg som passar dig bäst. Det kan vara skönt att inte ha något glapp mellan försäkringsperioderna även i detta fall, för att försäkra dig om att du har det skydd du vill att din bil ska ha, även om det inte är något lagkrav på att din bil ska ha någon bilförsäkring utöver trafikförsäkringen. Vad som gäller exakt för varje försäkring kan du alltid få reda på genom att höra av dig till försäkringsbolaget, eller genom att läsa igenom försäkringsvillkoren.

På- och avställning – försäkring och ägarbyte

Din bilförsäkring påverkas om bilen är på eller avställd. Du kan ställa av din bil om du planerar att inte använda den under en period. En avställd bil får inte användas eller köras och behöver då inte heller vara trafikförsäkrad. Vissa väljer ändå att ha kvar någon form av bilförsäkring, för att skydda den mot exempelvis stöld, skadegörelse och brand. Dessa brukar kallas för avställningsförsäkring eller garageförsäkring.

Om en avställd bil får en ny ägare som vill ställa på den igen, så är den nya ägaren ansvarig för att teckna nya försäkringar för bilen – både trafikförsäkring och eventuell ytterligare bilförsäkring.

Om en påställd bil får en ny ägare som vill ställa av den, behöver inte den nya ägaren betala skatt eller försäkring om avställningen sker i samband med ägarbytet. Du kan läsa mer om vad som gäller exakt på Transportstyrelsens hemsida.

Hur genomförs ett ägarbyte?

När du ska sälja eller köpa en bil, är det några saker du behöver tänka på. Att göra ett ägarbyte är en av de saker som ska bockas av på listan. Därmed tipsar vi om att läsa vår artikel; Ägarbyte på bil – hur gör man?.

Låt Hejdåbil sköta större delen av administrationen och papperna. Illustration där två händer skakar hand och ett dokument med ett par bilnycklar finns i bakgrunden.

Vi sköter ägarbyten och försäkringar!

Om du snabbt, enkelt och säkert vill sälja din bil – sälj den till oss på Hejdåbil, oavsett om den är defekt, krockad, obesiktad, avställd eller gammal. På så sätt slipper du sköta mycket av administrationen som kommer med att sälja en bil. Vi värderar din bil och du får ett förslag inom 10 minuter. Du väljer själv om du vill acceptera eller inte.

Väljer du att acceptera kan du lugnt luta dig tillbaka medan vi fixar med papprena, kommer och hämtar upp bilen där den står och betalar dig direkt med swish eller banköverföring. Läs mer om hur det går till att sälja din bil till oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader