fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
Ett fotografi i panorama-format: En ung kvinna sitter ovanpå sin bil och tittar ut över skogen och funderar över ägandekostnader.

Ägandekostnader för bil: Vad kostar det att ha bil?

Att äga en bil är något som många vill och behöver – men tillgången kommer med en kännbar prislapp. Så vad är egentligen ägandekostnaderna för en bil? Det finns många obligatoriska utgifter som hör till bilägande. Bland annat kostnader för försäkring och besiktning, med också för bensin och service. I den här artikeln kommer vi undersöka vad det faktiskt kostar att äga en bil. Från inköpspris och avskrivning till försäkring, bränsle, skatter och underhåll.

Vad kostar en bil i månaden?

Kostnaden för att äga och köra en bil kan variera och påverkas av flera faktorer, inklusive bilmodell, bränsletyp, försäkringsnivå, körsträcka och din personliga ekonomi. Här är några av de vanligaste utgifterna att utgå från när du räknar ut vad en bil kostar i månaden. 

Bilfinansiering: Om du finansierar bilen med ett lån eller leasingavtal kommer du att ha månatliga avbetalningar.

Bränsle: Kostnaden för bränsle varierar beroende på ditt körbeteende och bilens bränsleeffektivitet.

Försäkring: Bilförsäkringen är obligatorisk, och kostnaden varierar beroende på faktorer som din ålder, körhistorik, typ av täckning och fordonets värde.

Vägtullar och avgifter: Om du kör på vägar med avgifter, såsom trängselskatt, tillkommer dessa kostnader.

Underhåll och reparationer: Här inkluderas kostnader för regelbundet underhåll, däckbyten, oljebyten och eventuella reparationer.

Parkeringskostnader: Om du måste parkera din bil på platser som tar betalt för parkering, tillkommer dessa kostnader.

Skatter och avgifter: Fordonsskatt, som diskuterades tidigare, är en årlig kostnad. Du kan också behöva betala fordonsskatt för att äga en bil i vissa områden.

Värdeminskning: Bilar tappar värde över tid, och detta bör beaktas om du planerar att sälja bilen i framtiden.

Serviceavtal och vägassistans: Om du har ett serviceavtal eller vägassistans, kommer dessa kostnader att vara en del av din månatliga budget.

Eventuella lån: Om du lånar pengar för att köpa bilen tillkommer även lånekostnader. 

Kom ihåg! Innan ett köp är det viktigt att upprätta en realistisk budget som tar hänsyn till alla kostnader för att äga och köra en bil. 

ägandekostnader, är det något att tänka på när det kommer till en gammal bil? Ett fotografi av en ung kvinna sitter ovanpå sin rostiga bil och tittar ut över skogen,

Vad kostar det att äga en bil?

Nedan berättar vi lite mer om de vanligaste ägandekostnaderna för bil, men också om utgifter som är omöjliga att undvika när du regelbundet ger dig ut på vägarna. En ny bil är (såklart) dyrare att köpa och den minskar fort i värde. Samtidigt bör en ny bil hålla bättre. Med en gammal bil finns större risk för oväntade reparationskostnader.

Vill du byta ut din gamla slitna bil mot en nyare?

Överväger du att göra dig av med din bil, att sälja din bil till Hejdåbil är en trygg och enkel process. Vi köper så väl krockade som defekta och obesiktade bilar. Läs mer om att:

En man som funderar över ägandekostnader och om det inte är mer värt att sälja bilen

Bensinkostnader för bil

En av de mest påtagliga kostnaderna som alla bilägare ställs inför är bensinkostnaden. Innan du köper en ny bil kan det därför vara av värde att både överväga bilens bränsleförbrukning och den förväntade körsträckan.

Så här var bensinpriserna i augusti 2023:

Bensin 95: 21,04 kronor per liter.

Bensin 98: 21,99 kronor per liter.

Diesel: 25,21 kronor per liter.

E85: 15,60 kronor per liter.

Dagsaktuella bensinpriser

Som du kan se är Etanol billigare än både bensin och diesel. Men är det verkligen det mest ekonomiska alternativet i långa loppet? Faktum är att körning med enbart etanol resulterar i en högre bränsleförbrukning. Kom ihåg att beakta både bränslepriserna och bilens förbrukning när du avgöra de exakta kostnaderna för ditt bilägande.

Kostnad för att försäkra bil

I diskussionen om vad det kostar att ha en bil är det viktigt att nämna kostnaden för bilförsäkring. Denna kan variera och påverkas bland annat av bilspecifika, personliga och geografiska omständigheter. Följande faktorer påverkar priset på din bilförsäkring:

Biltyp och ålder: Äldre bilar är ibland billigare att försäkra än nya, dyrare fordon. Dessutom kan försäkringskostnaderna variera beroende på om du har en vanlig personbil, sportbil eller SUV.

Förarens ålder och erfarenhet: Yngre förare under 25 år och nyblivna förare tenderar att betala högre försäkringspremier eftersom de anses ha högre risk att vara inblandade i olyckor.

Körhistorik: Om du har en god körhistorik utan tidigare olyckor eller trafikbrott, kan det bidra till lägre försäkringskostnader. Å andra sidan kan en dålig körhistorik leda till högre priser.

Plats: Var du bor kan påverka dina försäkringskostnader. Täta stadsmiljöer eller områden med hög brottslighet kan innebära högre kostnad.

Täckningsnivå: Det finns olika typer av bilförsäkringar – inklusive ansvarsförsäkring, halv- eller helförsäkring. Ju mer omfattande täckning du väljer, desto högre blir premien.

Självrisk: Att höja din självrisk, det belopp du betalar vid skada eller förlust, kan sänka din premie.

Försäkringsbolag: Försäkringsbolagen har olika prissättningar och policyer. Det är därför klokt att jämföra priser från olika försäkringsbolag för att hitta det bästa erbjudandet.

Tips om mer läsning: Bilförsäkring vid ägarbyte

Det finns olika typer av bilförsäkringar. Dels är det trafikförsäkringen som är obligatorisk för alla bilar i bruk, och så finns det ytterligare bilförsäkringar som du själv kan välja om du vill ha eller inte… Läs även: Bilförsäkring vid ägarbyte – så här fungerar det!

Khalil på hejdåbil fixar med alla viktiga bil-papper, ägandepapper osv, över mobiltelefon och brev.

Kostnad för besiktning av bil

Priset för att genomgå en bilbesiktning varierar. Vanligtvis landar summan på någonstans mellan 400 och 600 kronor. I vissa fall kan du få rabatt om du bokar din besiktning i förväg. 

Att kontrollbesiktiga bilen är en nödvändig åtgärd enligt lag – och måste genomföras regelbundet. Resultatet av besiktningen rapporteras till Transportstyrelsen för att säkerställa att fordonet uppfyller de nödvändiga standardkraven för säkerhet och miljö.

Kostnad för däck till bil

Kostnaden för däck varierar beroende på flera faktorer, inklusive däckens märke, modell, storlek och kvalitet. Ett däcks livslängd sträcker sig normalt från 3 500 till 5 000 mil. Däremot finns det en mängd faktorer som kommer att påverka exakt hur länge dina däck kommer hålla. Din egen körstil, det totala avståndet du kör, fordonets vikt och rätt lufttryck i däcken är alla viktiga faktorer.

Sommardäck har ett minsta tillåtet mönsterdjup på 1,6 mm (Källa: Transportstyrelsen). När ditt däck närmar sig detta mått eller börjar visa slitage är det ett tydligt tecken på att det är dags att investera i nya. Däckets pris kan variera beroende på vilken typ av däck du letar efter – exempelvis sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck. Det finns även däck i olika prisklasser, från 350 kronor styck till fler tusen kronor styck. Välj utifrån behov och önskemål.

Om du kör ungefär 125 mil per månad med ett par året runt-däck, är det troligt att du behöver byta ut dem efter cirka 3 till 3,5 år. Hur länge du kan vänta beror såklart på din körstil och de olika vägunderlagen däcken utsätts för. Det är viktigt att hålla ett öga på dina däcks skick för att säkerställa säkerhet och prestanda hos ditt fordon.

Går inte bil-ekonomin ihop? Kontakta oss för att få en värdering av din bil

En kvinna fyller i Hejdåbils enkla formulär för en förpliktelsefri värdering och för att kanske sälja bilen om hon får ett pris som hon är nöjd med (illustration).
Få en värdering av hur mycket din bil är värd, klicka på bilden för att komma till vårt formulär.

Om du är redo att sälja din bil utan krångel, hör av dig till oss på Hejdåbil. Vi tar hand om allt, inklusive ägarbytet, på ett snabbt, tryggt och trevligt sätt. Vi har bara nöjda kunder och vi ser fram emot att höra från dig!

Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Konrad Persson
Konrad Persson
2024-02-28
Att göra affärer med Maria och Khalil på hejdåbil är en helt fantastisk upplevelse! Dedikeringen till kundnöjdhet är beaktansvärd! Grattis till 200 nöjda kundrecensioner här på Google!
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
Therese Martell
Therese Martell
2023-11-23
Snabbt och smidigt!
Nils Löwenspets
Nils Löwenspets
2023-11-18
Supersnabbt och smidigt.
Maestro B
Maestro B
2023-11-17
Emma Eriksson
Emma Eriksson
2023-11-15
Smidigt, snabb återkoppling och supertrevliga att prata med!
Chaos Gnu
Chaos Gnu
2023-11-14
Bra och snabba!Rättvis värdering
Jama Muse
Jama Muse
2023-11-06
×
js_loader