fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg
bild på en tjej som sitter på taket på en bil

26
SEP

Ägandekostnader för bil: Vad kostar det att ha bil?

Att äga en bil är något som många vill och behöver – men tillgången kommer med en märkbar prislapp. Så vad är egentligen ägandekostnaderna för en bil? Det finns många obligatoriska utgifter som hör till bilägande. Bland annat kostnader för försäkring och besiktning, med också för bensin och service. I den här artikeln kommer vi undersöka vad det faktiskt kostar att äga en bil. Från inköpspris och avskrivning till försäkring, bränsle, skatter och underhåll. 

Vad kostar en bil i månaden? 

Kostnaden för att äga och köra en bil kan variera och påverkas av flera faktorer, inklusive bilmodell, bränsletyp, försäkringsnivå, körsträcka och din personliga ekonomi. Här är några av de vanligaste utgifterna att utgå från när du räknar ut vad en bil kostar i månaden. 

Bilfinansiering: Om du finansierar bilen med ett lån eller leasingavtal kommer du att ha månatliga avbetalningar.

Bränsle: Kostnaden för bränsle varierar beroende på ditt körbeteende och bilens bränsleeffektivitet.

Försäkring: Bilförsäkringen är obligatorisk, och kostnaden varierar beroende på faktorer som din ålder, körhistorik, typ av täckning och fordonets värde.

Vägtullar och avgifter: Om du kör på vägar med avgifter, såsom trängselskatt, tillkommer dessa kostnader.

Underhåll och reparationer: Här inkluderas kostnader för regelbundet underhåll, däckbyten, oljebyten och eventuella reparationer.

Parkeringskostnader: Om du måste parkera din bil på platser som tar betalt för parkering, tillkommer dessa kostnader.

Skatter och avgifter: Fordonsskatt, som diskuterades tidigare, är en årlig kostnad. Du kan också behöva betala fordonsskatt för att äga en bil i vissa områden.

Värdeminskning: Bilar tappar värde över tid, och detta bör beaktas om du planerar att sälja bilen i framtiden.

Serviceavtal och vägassistans: Om du har ett serviceavtal eller vägassistans, kommer dessa kostnader att vara en del av din månatliga budget.

Eventuella lån: Om du lånar pengar för att köpa bilen tillkommer även lånekostnader. 

Kom ihåg! Innan ett köp är det viktigt att upprätta en realistisk budget som tar hänsyn till alla kostnader för att äga och köra en bil. 

Vad kostar det att äga en bil?

Nedan berättar vi lite mer om de vanligaste ägandekostnaderna för bil, men också om utgifter som är omöjliga att undvika när du regelbundet ger dig ut på vägarna. 

  1. Kostnad för att köpa bil 

Den första, och kanske mest avgörande, utgiften är såklart kostnaden för köp av bil. Det här är den stora utgiftsposten och det finns olika sätt att resonera i både val av bil och val av finansiering. Du kan exempelvis ta ett billån eller betala fordonet kontant. 

 

En ny bil är (såklart) dyrare att köpa och den minskar fort i värde. Samtidigt bör en ny bil hålla bättre. Med en gammal bil finns större risk för oväntade reparationskostnader. 

Vill du byta ut din gamla slitna bil mot en nyare? Så kan du sälja den till Hejdåbil. Vi köper så väl krockade som defekta och obesiktade bilar

  1. Bensinkostnader för bil 

En av de mest påtagliga kostnaderna som alla bilägare ställs inför är bensinkostnaden. Innan du köper en ny bil kan det därför vara av värde att både överväga bilens bränsleförbrukning och den förväntade körsträckan. 

 

Här är bensinpriserna i augusti 2023:

Bensin 95: 21,04 kronor per liter. 

Bensin 98: 21,99 kronor per liter. 

Diesel: 25,21 kronor per liter.

E85: 15,60 kronor per liter. 

Som du kan se är Etanol billigare än både bensin och diesel. Men är det verkligen det mest ekonomiska alternativet i långa loppet? Faktum är att körning med enbart etanol resulterar i en högre bränsleförbrukning. Kom ihåg att beakta både bränslepriserna och bilens förbrukning när du avgöra de exakta kostnaderna för ditt bilägande. 

  1. Kostnad för att försäkra bil

I diskussionen om vad det kostar att ha en bil är det viktigt att nämna kostnaden för bilförsäkring. Denna kan variera och påverkas bland annat av bilspecifika, personliga och geografiska omständigheter. Följande faktorer påverkar priset på din bilförsäkring: 

Biltyp och ålder: Äldre bilar är ibland billigare att försäkra än nya, dyrare fordon. Dessutom kan försäkringskostnaderna variera beroende på om du har en vanlig personbil, sportbil eller SUV.

Förarens ålder och erfarenhet: Yngre förare under 25 år och nyblivna förare tenderar att betala högre försäkringspremier eftersom de anses ha högre risk att vara inblandade i olyckor.

Körhistorik: Om du har en god körhistorik utan tidigare olyckor eller trafikbrott, kan det bidra till lägre försäkringskostnader. Å andra sidan kan en dålig körhistorik leda till högre priser.

Plats: Var du bor kan påverka dina försäkringskostnader. Täta stadsmiljöer eller områden med hög brottslighet kan innebära högre kostnad.

Täckningsnivå: Det finns olika typer av bilförsäkringar – inklusive ansvarsförsäkring, halv- eller helförsäkring. Ju mer omfattande täckning du väljer, desto högre blir premien.

Självrisk: Att höja din självrisk, det belopp du betalar vid skada eller förlust, kan sänka din premie.

Försäkringsbolag: Försäkringsbolagen har olika prissättningar och policyer. Det är därför klokt att jämföra priser från olika försäkringsbolag för att hitta det bästa erbjudandet.

 

Läs även: Bilförsäkring vid ägarbyte – så här fungerar det! 

 

  1. Kostnaden för skatt på bil 

Alla bilägare behöver betala fordonsskatt för att finansiera vägunderhåll och andra infrastrukturprojekt. Kostnaden för fordonsskatt varierar beroende på flera faktorer. Bland annat fordonets typ, bränsle och miljöprestanda. Här är några av de viktigaste aspekterna att överväga:

Fordonstyp: Fordonets typ spelar en stor roll i beräkningen av fordonsskatt. Personbilar, lastbilar, motorcyklar och andra fordon beskattas olika mycket.

Bränsletyp: Fordon som använder alternativa bränslen som el eller biogas kan vara föremål för reducerade skatter eller helt befriade från fordonsskatt.

Utsläppsnivåer: Bilar med lägre utsläpp betalar ofta lägre skatt.

Fordonets ålder: Äldre fordon kan vara föremål för reducerade skatter, särskilt om de har klassificerats som “miljöbilar.”

Kommunala trängselskatter: Vissa städer i Sverige har egna trängselskatter som kan variera beroende på tidpunkt och plats.

Kom ihåg! Reglerna och skattesatserna för fordonsskatt kan ändras över tid som en del av regeringens politik för att främja miljövänligare fordon och minska luftföroreningar. 

Läs även: Skatt vid försäljning av bil – vad är det som gäller? 

 

  1. Kostnad för besiktning av bil 

Priset för att genomgå en bilbesiktning varierar. Vanligtvis landar summan på någonstans mellan 400 och 600 kronor. I vissa fall kan du få rabatt om du bokar din besiktning i förväg. 

 

Att kontrollbesiktiga bilen är en nödvändig åtgärd enligt lag – och måste genomföras regelbundet. Resultatet av besiktningen rapporteras till Transportstyrelsen för att säkerställa att fordonet uppfyller de nödvändiga standardkraven för säkerhet och miljö. 

 

  1. Kostnad för däck till bil 

Kostnaden för däck varierar beroende på flera faktorer, inklusive däckens märke, modell, storlek och kvalitet. Ett däcks livslängd sträcker sig normalt från 3 500 till 5 000 mil. Däremot finns det en mängd faktorer som kommer att påverka exakt hur länge dina däck kommer hålla. Din egen körstil, det totala avståndet du kör, fordonets vikt och rätt lufttryck i däcken är alla viktiga faktorer.

Sommardäck har ett minsta tillåtet mönsterdjup på 1,6 mm. När ditt däck närmar sig detta mått eller börjar visa slitage är det ett tydligt tecken på att det är dags att investera i nya. Däckets pris kan variera beroende på vilken typ av däck du letar efter – exempelvis sommardäck, vinterdäck eller året runt-däck. Det finns även däck i olika prisklasser, från 350 kronor styck till fler tusen kronor styck. Välj utifrån behov och önskemål. 

Om du kör ungefär 125 mil per månad med ett par året runt-däck, är det troligt att du behöver byta ut dem efter cirka 3 till 3,5 år. Hur länge du kan vänta beror såklart på din körstil och de olika vägunderlagen däcken utsätts för. Det är viktigt att hålla ett öga på dina däcks skick för att säkerställa säkerhet och prestanda hos ditt fordon.

Kategorier

Senaste inläggen