fbpx

Hejdåbil – Snabb affär

SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

X
Om oss

Värdera bil bouppteckning

Vi värderar din bil

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Kundsupport

Vår blogg

Ställa på bilen igen: Det här behöver du känna till

Är det dags att rulla ut på vägarna igen? Välkommen tillbaka till friheten bakom ratten! Att ha en bil avställd kan vara praktiskt ibland, men när det är dags att väcka den till liv igen finns det några viktiga saker att tänka på. Hos Hejdåbil förstår vi att du vill ha en smidig övergång från garage till asfalt. Därför har vi sammanställt allt du behöver veta för att enkelt och tryggt ställa på din bil igen – så att du kan njuta av varje kilometer utan bekymmer.

Introduktion

När det är dags att ställa på din bil igen efter en tid av avställning, finns det en del viktiga steg att följa för att säkerställa att allt går rätt till. Denna artikel kommer att guida dig genom hela processen, från att kontrollera att alla nödvändiga försäkringar är på plats, till att förstå de administrativa stegen hos Transportstyrelsen. Vi kommer också att diskutera de ekonomiska aspekterna, som försäkring och skatter, samt ge tips för hur du kan göra övergången så smidig som möjligt.

Grundläggande krav för att ställa på bilen

En bil parkerad på en svensk gata i gryningen, kullersten

Att ställa på en bil innebär att göra bilen laglig för användning på allmänna vägar efter en period där den varit avställd. Påställning är nödvändig för att bilen återigen ska betraktas som trafikförsäkrad och skatteskyldig. Detta är ett viktigt steg för bilägare som vill börja köra sin bil efter att ha haft den avställd, till exempel under vintermånaderna eller under en längre period då bilen inte använts.

Nödvändiga förberedelser innan påställning

Innan du ställer på din bil är det några viktiga saker du behöver förbereda för att säkerställa att processen går smidigt och att du följer lagar och regler:

 1. Kontrollera trafikförsäkringen: Din bil måste ha en giltig trafikförsäkring innan den kan ställas på igen. Det är olagligt att köra en bil utan trafikförsäkring i Sverige. Kontrollera att din försäkring är aktiv eller kontakta ditt försäkringsbolag för att återaktivera eller teckna en ny försäkring.
 2. Besiktning: Om bilen har varit avställd under en längre period, kontrollera att den är besiktigad och uppfyller alla säkerhetskrav. En bil som inte har godkänts vid en senaste besiktning kan behöva genomgå detta innan påställning.
 3. Kontrollera eventuella skulder: Se till att eventuella fordonsskatter är betalda och att det inte finns några obetalda böter eller andra skulder som är knutna till bilen. Skulder kan komplicera processen för att ställa på bilen.
 4. Registreringsbevis: Ha ditt registreringsbevis tillgängligt. Du kommer behöva viss information från detta dokument för att genomföra påställningen antingen digitalt eller hos en Transportstyrelsens servicekontor.

Genom att förbereda dessa punkter innan du anmäler påställning av din bil, kan du undvika oväntade förseningar och se till att din återgång till vägarna blir så smidig som möjligt.

Säkerställa rätt försäkringsskydd

Ett flygfoto av en bil på en svensk väg, skog runt omkring

Innan du ställer på din bil är det avgörande att du har ett giltigt försäkringsskydd. Trafikförsäkring är inte bara en laglig nödvändighet i Sverige; den skyddar också dig och andra trafikanter i händelse av en olycka.

Kontrollera din trafikförsäkring

Det första steget är att säkerställa att din bil har en aktiv trafikförsäkring. Om din bil har varit avställd och försäkringen därmed vilande, måste du kontakta ditt försäkringsbolag för att återaktivera den. Det är viktigt att inte försumma detta steg eftersom en bil utan giltig trafikförsäkring inte får trafikeras på allmänna vägar.

Hur du uppdaterar eller tecknar ny försäkring

Om du behöver teckna en ny försäkring eller uppdatera en befintlig, bör du jämföra olika försäkringsbolags erbjudanden. Här är några steg att följa:

 1. Jämför erbjudanden: Använd onlineverktyg för att jämföra försäkringspremier och täckning från olika leverantörer. Detta kan hjälpa dig att hitta det bästa priset för den skyddsnivå du behöver.
 2. Välj rätt täckning: Beroende på din bils ålder och värde kan det vara lämpligt att överväga en halv- eller helförsäkring som erbjuder mer omfattande skydd än bara grundläggande trafikförsäkring.
 3. Kontakta försäkringsgivaren: När du har valt en leverantör, kontakta dem för att starta din försäkring. Se till att specificera att din bil har varit avställd och nu ska ställas på igen.
 4. Bekräfta startdatum: Försäkra dig om att försäkringen aktiveras från och med dagen då bilen ställs på igen. Detta säkerställer att du är lagligt täckt från första stund du börjar köra.

Genom att noggrant följa dessa steg kan du undvika potentiella juridiska och ekonomiska komplikationer som kan uppstå från att köra en oförsäkrad eller underförsäkrad bil.

Administrativa steg hos Transportstyrelsen

När du har sett till att din bil är rätt försäkrad, är nästa steg att formellt ställa på bilen hos Transportstyrelsen. Detta är en viktig process som gör att du officiellt kan använda din bil på allmänna vägar igen.

Processen för att anmäla påställning

Att ställa på din bil är en enkel process som kan genomföras på flera sätt, beroende på vad som passar dig bäst:

 1. Via e-tjänst på Transportstyrelsens webbsida: Detta är det snabbaste och enklaste sättet att ställa på din bil. Besök Transportstyrelsens officiella webbsida och använd deras e-tjänster för att anmäla påställningen digitalt.
 2. Via telefon: Transportstyrelsen erbjuder en självbetjäningstjänst som är tillgänglig dygnet runt. Ring 0771-25 25 25 och följ instruktionerna för att anmäla påställning.
 3. Via appen ’Mina fordon’: Ladda ner och använd Transportstyrelsens app ’Mina fordon’, tillgänglig för både Android och iOS. Appen ger dig möjlighet att snabbt och enkelt hantera påställningen direkt från din smartphone.
 4. Skriftligt via ditt registreringsbevis: Om du föredrar att göra anmälan skriftligt, kan du fylla i nödvändig information på baksidan av ditt registreringsbevis och skicka det till Transportstyrelsen.

Att ställa på din bil är kostnadsfritt och tar normalt sett inte mer än en dag om du använder digitala alternativ. Det är dock viktigt att du har all nödvändig information och dokumentation redo innan du påbörjar processen för att undvika förseningar.

Ekonomiska överväganden

När du ställer på din bil igen efter en period av avställning, är det viktigt att vara medveten om de ekonomiska aspekterna som involverar fordonsskatt och möjligheter till kostnadsbesparingar.

Fordonsskatt och dess betydelse vid påställning

När en bil ställs på igen blir den automatiskt skatteskyldig. Det innebär att fordonsskatt måste betalas för de månader bilen är påställd. Här är vad du behöver veta:

 1. Beräkning av fordonsskatt: Skatten beräknas baserat på bilens typ, vikt och miljöpåverkan. Du kan kontrollera den exakta skattesatsen för din bil på Transportstyrelsens webbsida.
 2. Betalning av skatt: Efter att du har ställt på bilen, kommer du att få en skatteavi från Transportstyrelsen som visar hur mycket du ska betala. Det är viktigt att du betalar denna skatt inom tre veckor för att undvika påminnelseavgifter.

Potentiella kostnadsbesparingar med avställning och påställning

Att ställa av och på bilen kan ge ekonomiska fördelar, särskilt om du använder bilen säsongsmässigt eller under specifika perioder av året:

 1. Besparingar under avställning: När bilen är avställd betalar du inte fordonsskatt, och du kan också pausa trafikförsäkringen vilket minskar dina löpande kostnader avsevärt.
 2. Flexibilitet i påställning: Du kan ställa på bilen just när du behöver den, vilket ger dig möjlighet att endast betala skatter och försäkring under de månader du faktiskt använder bilen.

Genom att strategiskt planera avställning och påställning av din bil kan du anpassa dina utgifter efter ditt faktiska användningsbehov, vilket kan leda till betydande besparingar över tid.

Tekniska kontroller och besiktning

En man kontrollerar under en bil på en bilbesiktning

Innan du ställer på din bil igen är det viktigt att säkerställa att den är i kördugligt skick och uppfyller alla säkerhetskrav. Detta innebär att genomföra nödvändiga tekniska kontroller och se till att bilen är korrekt besiktigad.

Vikten av att genomföra teknisk kontroll innan bilen ställs på

 1. Kontroll av bilens funktioner: Se till att alla viktiga funktioner som bromsar, ljus, och styrning fungerar korrekt. Det är även viktigt att kontrollera vätskenivåer och att däcken är i gott skick och har rätt lufttryck.
 2. Säkerhetskontroller: Kontrollera att säkerhetssystem såsom airbags och bältessträckare fungerar som de ska. Det är avgörande för din och dina medpassagerares säkerhet.

Hur och var du kan få din bil besiktigad

 1. Välja besiktningsstation: Du kan välja vilken godkänd besiktningsstation som helst i Sverige för att få din bil besiktigad. Det finns flera organisationer som erbjuder denna tjänst, så det är värt att jämföra priser och tillgänglighet.
 2. Tidsbokning: De flesta besiktningsstationer erbjuder möjligheten att boka tid online, vilket gör processen enkel och bekväm. Det är rekommenderat att boka en tid så snart som möjligt efter att bilen ställts på för att säkerställa att alla krav är uppfyllda.
 3. Under besiktningen: Under besiktningen kommer en tekniker att granska bilen för att säkerställa att den uppfyller alla tekniska och miljömässiga standarder som krävs av svenska myndigheter. Det är viktigt att bilen inte har några allvarliga defekter som kan hindra dess godkännande.

Att ha bilen tekniskt kontrollerad och korrekt besiktigad är inte bara en laglig förpliktelse utan även en viktig del av att säkerställa att ditt fordon är säkert att köra. Detta hjälper till att förebygga olyckor och tekniska problem som kan uppstå under körning.

Vanliga frågor och svar om påställning av bil

Att ställa på bilen igen kan väcka många frågor, speciellt om det är första gången du går igenom processen. Här är svaren på några av de vanligaste frågorna för att hjälpa dig förstå processen bättre.

Hur snabbt kan bilen ställas på efter anmälan?

När du har skickat in din påställningsanmälan till Transportstyrelsen, behandlas den oftast omedelbart om den görs digitalt. Det betyder att bilen i de flesta fall är påställd samma dag som anmälan inkommer. Om du anmäler påställningen via post kan det dock ta några dagar innan allt är registrerat och klart.

Vad händer om bilen har ett körförbud?

Om din bil har ett körförbud, exempelvis på grund av att den inte har genomgått obligatorisk besiktning eller har obetalda fordonsskatter, måste dessa problem åtgärdas innan bilen kan ställas på. Körförbudet måste hävas av Transportstyrelsen, vilket vanligtvis sker när bilen uppfyller alla lagkrav och eventuella skulder är betalda.

Kan jag ställa på bilen för bara en kort period?

Ja, det är möjligt att ställa på din bil även för bara några dagar. Detta kan vara användbart om du endast behöver använda bilen under en kortare period eller under specifika säsonger. Tänk dock på att fordonsskatt och försäkring måste vara ordnad för de dagar bilen är påställd.

Hur hanteras fordonsskatt när jag ställer på bilen?

När du ställer på bilen blir du debiterad fordonsskatt från och med påställningsdatumet. Om bilen säljs och ägarbytet registreras i samband med påställningen, är det den nya ägaren som blir skattskyldig från och med överlåtelsedatumet. Det är viktigt att detta koordineras väl för att undvika att fel person debiteras.

Dessa frågor och svar är utformade för att ge dig en klarare bild av processen och för att underlätta din förberedelse inför att ställa på din bil. Att ha rätt information kan göra hela processen mycket enklare och mer förutsägbar.

Avslutande steg: från avställd till påställd

När du har genomgått alla nödvändiga steg för att ställa på din bil, inklusive att säkerställa rätt försäkringsskydd, administrativa åtgärder hos Transportstyrelsen, och tekniska kontroller, finns det några sista åtgärder att tänka på för att säkerställa en smidig övergång och bibehålla bilens skick.

Sammanfattning av processen

Att ställa på din bil innebär att du har fullgjort alla nödvändiga krav för att din bil ska vara lagligt klar för trafik. Det är viktigt att du håller god koll på försäkringar och eventuella besiktningskrav framöver, så att din bil förblir i trafikdugligt skick.

Tips för att hålla din bil i toppskick när den är påställd

 1. Regelbunden service och underhåll: Även om din bil har stått avställd, är det viktigt att fortsätta med regelbunden service och underhåll. Detta inkluderar oljebyten, kontroll av bromsar och däck samt andra rutinmässiga kontroller som rekommenderas av tillverkaren.
 2. Skydda bilen från väder och vind: Om din bil kommer att parkeras utomhus, överväg att använda ett bilskydd för att skydda mot väder, smuts och solljus som kan skada lack och interiör.
 3. Kör bilen regelbundet: Att låta en bil stå stilla för länge kan leda till olika problem, såsom att batteriet laddar ur och däck får plattor. Försök att köra bilen regelbundet för att hålla alla mekaniska system i god form.
 4. Beakta säsongsspecifika behov: Beroende på årstid kan det finnas ytterligare åtgärder att vidta, såsom byte till vinterdäck eller påfyllning av frostskyddsvätska.

Att hålla din bil i bra skick inte bara förlänger dess livslängd utan säkerställer också att du har en säker och behaglig körupplevelse. Kom ihåg att bilunderhåll är en löpande process som kräver uppmärksamhet även när bilen är påställd och i regelbunden användning.

Statistik om avställda bilar: Tips om mer läsning

Visste du att drygt var fjärde bil i Sverige är avställd? Ja, du läste rätt! Kolla in våran tidigare artikel om statistik om avställda bilar: som spekulerar kring varför detta är fallet samt hur utvecklingen troligen kommer se ut framöver.

Bli av med din avställda bil som står och skräpar i garaget genom att sälja den till Hejdåbil

Trött på din avställda bil som står och skräpar i garaget? Sälj den till Hejdåbil

Hejdåbil köper nästan alla bilar, krockade, obesiktadedefekter eller om den är avställd. En bil sjunker snabbt i värde och därför är det aldrig bra att låta den stå avställd för länge. Kommer du inte ställa på din bil igen inom en snar framtid rekommenderar vi att du säljer den istället! Kontakta oss på Hejdåbil eller fyll i vårt online formulär och få en kostnadsfri värdering inom några minuter. Smidigare kan det inte bli!

Daniel Cuervo
Daniel Cuervo
2024-07-08
They are the best. They bought my car in a fair price and faster than a blink of an eye!.
Tony Andersson
Tony Andersson
2024-07-02
Snabba, proffsiga och trevliga!
Emilienne Ronzier-Joly
Emilienne Ronzier-Joly
2024-06-19
Sålde min bil med defekt motor och allt gick snabbt och smidigt. Trevligt bemötande och trygg affär.
Mat Vib
Mat Vib
2024-06-10
Lennart Sönnerås
Lennart Sönnerås
2024-06-06
Snabb o enkelt att sälja via dem. Helt nöjd!
Fille227
Fille227
2024-05-13
Väldigt trevligt bemötande,seriöst och gick väldigt snabbt. Kan starkt rekommendera!
A . N
A . N
2024-04-22
Snabbaste och smidigaste bilaffären jag varit med om!
Paula Adriasola
Paula Adriasola
2024-04-12
Personalen var jättetrevlig och förklarade hela processen. Min man som inte talar så mycket svenska fick prata med personalen även på spanska för att känna säker. Pengarna på kontot på bara några min och bilen hämtades några timmar senare! Rekommenderar verkligen!
Elisabeth G Linnanheimo
Elisabeth G Linnanheimo
2024-04-07
Tydlig, trevlig och bra kontakt med säljarna. Lätt och enkelt att göra affär.Tar sig tid att svara på frågor i denna djungel av bilhandlare.
Emelie Karlsson
Emelie Karlsson
2024-03-25
Jenny Åkeson
Jenny Åkeson
2024-03-12
Trevligt bemötande, hjälpsamma och snabb affär!
Milly Dre
Milly Dre
2024-03-07
Snabbt, enkelt, lyhörd kommunikation och ärliga affärer. Rekommendation!
Daniel Jutegard
Daniel Jutegard
2024-03-02
Cimon Lampa
Cimon Lampa
2024-02-23
Wow! Vilket trevligt företag och smidig tjänst. Jag är supernöjd med försäljningen.
Patrik
Patrik
2024-02-22
Snabbt, proffsigt o smidigt o toppen bemötande av Khalil, bara positivt 😄👍
Jimmy F
Jimmy F
2024-02-21
Smidigare än förväntat!!!
Mattias Kling
Mattias Kling
2024-02-19
Oväntat smidigt. Betalning via Swish, ägarbyte över telefon, och bilen upphämtad två dagar senare. Precis så enkelt som det alltid borde vara.
Yesliani Meneses
Yesliani Meneses
2024-02-15
Mycket bra!
Emma Wiklund
Emma Wiklund
2024-02-09
Angela Hansson
Angela Hansson
2024-02-07
Enkelt
Tina Nyström
Tina Nyström
2024-02-06
Otroligt trevliga och snabba och jag rekommenderar Hejdåbil till alla som vill bli av med sin bil snabbt och enkelt.
Marie Ericsson
Marie Ericsson
2024-02-05
Nick Mac
Nick Mac
2024-02-01
Anders Stridh
Anders Stridh
2024-01-31
mikael noren
mikael noren
2024-01-29
Mycket bra och snabb service
Magela Olsson
Magela Olsson
2024-01-25
Niklas
Niklas
2024-01-23
Allt gick så jäkla fort och smidigt. Blev av med åbäket och fick lite fickpengar på kuppen. Kan varmt rekommendera till alla.
Humberto Mamani
Humberto Mamani
2024-01-23
Sophia Stenberg
Sophia Stenberg
2024-01-19
Väldigt nöjd med affären. Snabb betalning och allt gick väldigt smidigt.Rekommenderar detta bolag skarpt
Marie Edström
Marie Edström
2024-01-19
En väldigt smidig och snabb affär, där Hejdåbil både var trevliga, tillmötesgående och serviceminded genom hela processen. Rekommenderar dem starkt!
Johan Kämpe
Johan Kämpe
2024-01-16
Jean Paul
Jean Paul
2024-01-13
Sam Juhler
Sam Juhler
2024-01-13
Annika Belfrage
Annika Belfrage
2024-01-11
Mycket smidigt. Sålde gammal bil som underkänts på besiktningen. Snabb betalning och administration. Hämtade bilen inom två dagar. Trevliga och pålitliga.
Lars Tedenborg
Lars Tedenborg
2024-01-09
Johan Wing
Johan Wing
2024-01-06
Snabbt, smidigt och seriöst. Hjälpte min mamma att sälja hennes bil. Betalning för bilen direkt via Swish efter överenskommet pris och sedan hämtades bilen inom två timmar. Rekommenderas👍🏻.
Hussein Hassan
Hussein Hassan
2024-01-06
Marie Dehlén
Marie Dehlén
2023-12-29
Snabbt smidigt och enkelt! Kan rekommenderas.
Felix Persson
Felix Persson
2023-12-21
Kent Svensson
Kent Svensson
2023-12-04
Rickard Persson
Rickard Persson
2023-12-03
Kim Reg
Kim Reg
2023-12-01
liam kim
liam kim
2023-11-24
Det är bra att insättningar görs snabbt och de kommer för avhämtning.
Rasmus Persson
Rasmus Persson
2023-11-23
Kan rekommendera.Inga konstigheter, går att lita på!Sålde bilen idag & den hämtas upp på lördag av deras transport, smidigt o enkelt!
Shanan Mohanad
Shanan Mohanad
2023-11-23
Sålde min bil idag, smidigt o bra, hämtas upp redan om 2 dagar.Klockren affär!Tack för hjälpen// Rasmus
×
js_loader