Senast uppdaterad:
Ersättning för att skrota bilen – hur fungerar skrotpremien?
Funderar du på om du kan få ersättning för att skrota din bil? Svaret är att i vissa fall kan du få ersättning, men det kan även vara så att du behöver betala vissa kostnader i samband med skrotningen. Det beror främst på i vilket skick din bil är, vad som gäller i din kommun och vilken auktoriserad bilskrotare du lämnar in din bil till. Här går vi lite djupare in på hur och när du kan få ersättning för att skrota din bil.
Skrotningspremie för bil – vad är det?
Skrotpremie kallas den ersättning du i vissa fall kan få när du skrotar bilen. Fram till 2007 fanns en statlig skrotpremie som gällde när du skrotade din gamla bil. Från 2007 är det istället upp till varje enskild bilskrotare och kommun att erbjuda en premien.
Hur mycket ersättning får man för att skrota bilen?
Vad du får i ersättning för att skrota din bil beror som tidigare nämnt på bilens skick, vad som gäller i din kommun eller hos din lokala bilhandlare.
Tips för ny läsning: Ny skrotningspremie 2024
Läs vår artikel om hur du kan byta ut din gamla bil mot en elbil med hjälp av den nya skrotningspremien 2024.
Med den statliga skrotpremien som fanns fram till 2007 kunde man få upp till 50 000 kr. Idag är det dock upp till kommuner och enskilda bilskrotare hur mycket de vill ge i skrotpremie. På det stora hela är det sällan du får ut mer än några tusen. Som mest brukar man få 20 000 kr i ersättning för att skrota bilen.
Det är bra att skrota gamla och trasiga bilar istället för att låta dem stå och fälla farliga kemikalier i naturen. För att uppmuntra att fler bilar skrotas kan vissa kommuner och bilskrotare få bidrag, men det är tyvärr inte något som i dagsläget delas ut till privatpersoner. Den ersättning du som privatperson eventuellt får är de pengar du säljer din bil för till bilskroten. Det kan även vara så att vissa bilskrotare ger en ersättning men gör eventuella avdrag om väsentliga delar saknas eller inte går att reparera eller återanvända.
Kostar det att skrota bilen?
Generellt sett är det kostnadsfritt att skrota bilen. Det kan dock finnas tillkommande kostnader. Om du äger en gammal bil som inte ger dig någon ersättning vid skrotning kan du på det stora hela behöva betala. Det kan exempelvis vara så att man behöver hjälp med att frakta bilen till skroten. En del bilskrotare tar även ut en avgift för att skrota bilen.
Om du vill undvika att betala för att skrota din bil kan du först låta en bilhandlare värdera den. Vi på Hejdåbil köper exempelvis många gamla och defekta bilar, oavsett skick. Genom att göra en kostnadsfri värdering online får du reda på om du kan få ut pengar genom att sälja bilen till oss, istället för att betala för att skrota den.
Lämna din bil till en auktoriserad bilskrotare eller ett mottagningsställe
Tänk på att alltid lämna in din bil till en auktoriserad bilskrotare eller ett mottagningsställe. Det är nämligen endast auktoriserade bilskrotare som kan lämna ett intyg på att din bil kommer att skrotas. Du skickar sedan in intyget till transportstyrelsens för att de ska kunna godkänna att mottagningsstället nu äger fordonet. På så sätt avregistreras bilen (som inte bör förväxlas med avställning).
Du kan ofta hitta en bilskrotare i din stad eller kommun och själv köra dit din bil. På skroten tar de hand om bilen och ser till att alla farliga delar återvinns rätt sätt samt tar tillvara på enskilda delar som fortfarande kan användas.
Detta ska du ta med dig när du ska skrota bilen
- ID
- Registreringsbeviset (gula delen)
- Fullmakt om du skrotar bilen till någon annan
Detta ska du få med dig tillbaka från skroten
- Kvitto med kostnader och ersättning för den skrotade bilen
- Motagarbevis
- Påskrivet registreringsbevis (som du sedan skickar in till transportstyrelsen)
Få ut så mycket som möjligt av din gamla bil
Det finns många bilar som har mycket kvar att ge innan det är dags för skroten. Eftersom det ibland kan vara så att du behöver betala vissa kostnader istället för att du får betalt för att skrota din bil, kan det vara värt att istället sälja den till en bilhandlare – förslagsvis Hejdåbil.
Vi köper nämligen många olika bilar – oavsett skick. Det kan exempelvis vara en bil med defekter, som inte vill starta eller som inte fullt ut är redo för skroten än.
Vagnskada på bil vid försäljning
Har din bil en befintlig vagnskada kommer detta minska värdet vid en försäljning. Skador, slitage och tidigare olyckor är alla faktorer som sänker värdet på din bil. Om du vill sälja din bil till ett så högt pris som möjligt kan det vara en god idé att reparera en befintlig vagnskada innan värdering.
Ska du sälja din bil privat kan en vagnskada göra det svårare att få bilen såld. Däremot är en vagnskada för det mesta inte en anledning till att skrota bilen. Det finns bilhandlare, likt Hejdåbil, som köper din bil oavsett skick. Kom ihåg att du hos oss även kan få en kostnadsfri värdering inom tio minuter.
Tips för mer läsning: Hur fungerar skrotning av bil?
I många fall tjänar du på att sälja bilen istället för att skrota dem. Behöver din bil däremot dyra reparationer för att den ska kunna säljas vidare eller över huvud taget användas? Ja då är ett alternativ att skrota den. I så fall bör du alltid sälja eller lämna din skrotbil till en auktoriserad bilskrot i din kommun. Läs mer i vår skrivna artikel: Skrota bil – hur fungerar det?
Låt Hejdåbil värdera och sälja din bil
Har din bil fått en vagnskada? Oroa dig inte, vi på Hejdåbil tar emot din bil oavsett skick. Vi köper allt från gamla, defekta, obesiktade och avställda bilar samt fordon som inte startar av någon okänd anledning.
Skicka in en gratis förfrågan om värdering eller ring oss redan idag och få ett prisförslag inom tio minuter. Med vår tjänst blir du av med din bil direkt och du får betalt på plats. Du behöver inte ens oroa dig över registrering och ägarbyte – det ordnar vi!
Kategorier
- Biläventyr och upplevelser (2)
- Bilförsäljning (9)
- Bilkunskap (10)
- Bilstatistik (1)
- Nyheter (2)
- Regler och rekommendationer (8)