Hejdåbil – Snabb affär

VI HAR ÖPPET NU! SÄLJ DIN BIL PÅ ETT ÖGONBLICK

VI HAR STÄNGT NU! LÄMNA DITT MEDDELANDE

X
Om oss

Sälj din bil

Sälj defekt bil

Sälja krockad bil

Sälja obesiktad bil

Sälj din asvtällda bil

Sälj din gamla bil

Vår blogg

19
DECE

Vagnskada – vad är det och behövs försäkring?

Ja, du läste rätt! Grafen reflekterar statistik hämtad från Transportstyrelsen och visar andelen avställda bilar i förhållande till de som är i trafik. I den här artikeln spekulerar vi varför så kan vara fallet samt hur vi tror att utvecklingen kommer se ut framöver!

Varför ska man ställa av sin bil?

En bil som är avställd behöver inte betala försäkring eller fordonsskatt av den enkla anledningen att den inte körs på allmän väg under tiden den är avställd. Grafen visar en dipp i andelen avställda bilar under sommarhalvåret, detta kan härledas till alla “sommarbilar” som plockas fram när snön har smält och temperaturen tillåter nercabbad körning utan dunjacka.

Det här förklarar den relativt lilla dippen under sommaren. Det finns ändå en relativt hög andel bilar som står avställda genom både vått och torrt. Anledningen till detta beror mest sannolikt på behov och ekonomi.

Grafen nedan visar andelen avställda bilar under första månaden varje år:

Ökningen är blygsam i procentandel, men det är en ökning med nästan 200 000 avställda bilar mellan den lägsta och högsta punkten. En orsak till varför många bilar i Sverige är avställda kan vara att fler människor har valt att gå över till andra former av transport, såsom kollektivtrafik eller cykling, och ser inte längre samma behov av bilen. Den här skiftningen kan bero på förändring i attityd, fler väljer alternativa och mer miljövänliga alternativ. Ett annat troligt alternativ är en ökande kostnaden för att äga och framföra sin bil.

Varför minskar mängden avställda bilar?

Ett klassiskt mått på kostnaden av bilägande är att undersöka priset på drivmedel. Tanka redovisar data för deras priser på drivmedel. Med hjälp av denna kan vi skapa en bild av utvecklingen:

Men det går emot tanken att fler skulle välja att ställa av sin bil i samband med ökade kostnader. Efter 2020 minskar mängden avställda bilar samtidigt som kostnaden för drivmedel ökar. Anledningen till detta går endast att spekulera kring, en tanke är att fler valde att ställa på sin bil igen för att undvika att använda kommunaltrafiken under pandemin. En annan tanke är att den kärvare ekonomin gjorde att allt fler började se över onödiga utgifter och sälja av onödiga värdesaker, däribland sin bil.

Intresset för att sälja sin bil ökar dramatiskt

Den sista teorin stärks av människors beteende på Google. Grafen visar hur människors intresse för söktermen “sälja bilen” har utvecklats de senaste sex åren. Runt mitten av 2020 syns en ökning för intresset av att sälja sin bil. En spekulering är att det är en ökande andel av dessa som är de avställda bilarna som säljs istället för att fortsätta att tappa i värde.

Hur kommer utvecklingen se ut under 2022?

Det är såklart en nästintill hopplös fråga att svara på. Men i samband med fortsatt ökande kostnader för att äga ett fordon och en instabil ekonomi tror vi att fler människor känner att de inte har råd eller lust att äga avställda fordon som kan säljas istället för att fortsätta tappa i värde.

Bonusfakta: så här såg fördelningen ut bland de bilmärken vi på Hejdåbil tog emot mest av under 2022.

Categories

Recent Posts