För att du ska få ge dig ut på vägarna med din bil måste den vara påställd. Har den varit avställd under en period behöver du ställa på bilen igen innan du kan köra. Den som har ett avställt fordon har en trafikförsäkring och betalar fordonsskatt.
När du ställt på bilen igen kan du börja använda den från och med datumet för påställningen – med andra ord det datum din anmälan blivit registrerad. Det är inte möjligt att begära påställning från ett datum framåt i tiden.
Hur ställer man på en bil?
Är det dags att ställa på bilen igen efter att den varit avställd en period? Då ska du först försäkra dig om att du har en aktiv trafikförsäkring. Om din bil varit påställd sedan tidigare har Transportstyrelsen ofta redan en uppgift om vilande försäkring som då kan aktiveras. Om du saknar trafikförsäkring måste du kontakta ditt försäkringsbolag och teckna en.
Därefter kan du anmäla att du vill ställa på bilen igen, och det gör du hos Transportstyrelsen. Det är alltid kostnadsfritt att ställa på ett fordon.
Ställ på bilen på ett av följande sätt:
- Via E-tjänst på Transportstyrelsens webbsida
- Via självbetjäningstjänst dygnet runt på telefon 0771-25 25 25
- Via Mina fordon (finns i App Store och Google play)
- Skriftligt på ditt registreringsbevis
Visste du att drygt var fjärde bil i Sverige är avställd? Mer statistik om avställda bilar.
Hur ofta kan man ställa av och på bilen?
Går det perioder då du inte använder bilen så mycket är det ofta en god idé att ställa av den. Ställer du av bilen några månader om året när du inte behöver den är det möjligt att spara en hel del pengar. Du kan även välja att bara ställa på bilen i några dagar. När du ställer av bilen slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Det finns inga regler som säger hur ofta du får ställa på och av din bil hos Transportstyrelsen.
Hur lång tid tar det att ställa på ett fordon?
Oftast ställs bilen på samma dag som anmälan kommer in till Trafikverket, eller det datum framåt i tiden som anges i anmälan. Vill du att din bil ska ställas på så fort som möjligt bör du göra anmälan via Transportstyrelsens app. Då gäller påställningen alltid från och med den dag du gör anmälan. Funderar du på att skrota din avställda bil? Vi rekommenderar att du säljer den till Hejdåbil istället. Mer information om hur en bilskrotning går till kan du läsa här.
Skatt och påställningsavgift för bil
Det förekommer ingen påställningsavgift vid påställning av bil. Däremot är den aktuella ägaren till bilen skattskyldig (om fordonet inte är skattebefriat). Med det sagt är det den nya ägaren som betalar fordonsskatt om du säljer din avställda bil och anmäler ägarbytet samtidigt som du ställer på bilen. I samband med påställningen får den som står ansvarig för att betala skatt hem en avi på fordonskatten. Denna ska betalas inom tre veckor från och med dagen för påställning.
Jag har fortfarande körförbud?
Det kan hända att en bil har körförbud, trots att den har ställts på. Det har ofta att göra med att den inte genomgått kontrollbesiktning eller har en obetald fordonsskatt. Har du ett kör- eller användningsförbud informeras du om detta på Transportstyrelsens e-tjänst eller vi appen Mina fordon. Det är alltid upp till dig som fordonsägare att ta reda på om du har tillstånd att köra din bil eller inte.
Trött på din avställda bil som står och skräpar i garaget? Sälj den till Hejdåbil
Hejdåbil köper nästan alla bilar, oavsett årsmodell, skick, defekter eller om den är avställd. En bil sjunker snabbt i världen och därför är det aldrig bra att låta den stå avställd för länge. Kommer du inte ställa på din bil igen inom en snar framtid rekommenderar vi att du säljer den istället. Kontakta oss på Hejdåbil eller fyll i vårt formulär och få en kostnadsfri värdering inom några minuter. Smidigare kan det inte bli!